Siljan News logo
Annons
Calle Alvring i köket på Byvägen 30 Foto Nisse Schmidt

Klassisk Idrerestaurang till salu: ”Dags nu för ett vanligt liv”

I tio år har Calle Alvring drivit restaurang Byvägen 30 i Idre.

Annons

Till en början tillsammans med Sandra Persson, men när Sandra lämnade så köpte Bogg Magnus Andersson in sig i rörelsen 2016.

När Magnus bjöd in sina vänner för att fira händelsen, så slutade det med att Magnus mördades och Calle blev ensam kvar.

— Det var väldigt tungt och sedan dess har jag drivit verksamheten själv med hjälp av anställda, säger Calle.

Byvägen 30 i Idre är nu till salu. Foto Nisse Schmidt

Byvägen 30 är en klassisk restaurang och mötesplats i Idre som genom åren haft en rad olika ägare, verksamheter och namn. Som restaurang har den gått under namn som Karl XII, Renen, Älgen, Fjällgården och Samegården innan den blev Byvägen 30.

Nu har det gått tio år sedan Calle tog över verksamheten, som då varit vilande en tid.

I början drev Calle också skoteruthyrning.

— Men när vi fick barn så blev det svårt att kombinera, ofta kunde det vara en bärgning samtidigt som jag skulle laga mat, så den verksamheten har vi upphört med.

Istället hyrs de stora garageutrymmmen som hör till fastigheten ut till andra verksamheter.

Men nu efter tio år sett Calle att tiden är inne att hitta någon som vill ta över verksamheten och den stora fastigheten.

Annons
Calle Alvring på Byvägen 30 vill lämna sin verksamhet vidare och helst då till någon som vill utveckla den ytterligare. Foto Nisse Schmidt

— Jag känner att nu är det dags att få tid över för ett vanligt liv, säger Calle som bjudit ut rörelsen och hela fastigheten till försäljning.

— Vi är två delägare i själva fastigheten, där jag äger 60 procent. Men jag känner att tiden är inne för att sälja fastigheten och verksamheten nu.

Det finns flera intressenter som vill ta över, men Calle vill sälja med hjärtat.

— Jag vill att Byvägen 30 ska drivas vidare och helst utvecklas. Det gäller även bed and breakfastdelen, säger Calle.

— Jag har ingen brådska att sälja, men jag ser helst att det inte enbart blir en pizzeria med mycket alkohol.

I lilla Idre finns det gott om restauranger om, speciellt man räknar in fjällanläggningarna, men även nere i byn finns det tre restauranger som serverar dagens lunch.

Byvägen 30 är en av dem som varje lunch fylls med lunchgäster.

— Men det är ändå bed and breakfast som blivit min viktigaste inkomst, säger Calle.

Annons
Ett av dubbelrummen som i regel är uthyrda på Byvägen 30 i Idre. Foto Nisse Schmidt

Fyra dubbelrum, ett välutrustat kök och ett samlingsrum lockar framförallt hantverkare under veckorna och turister under helgerna.

— Uthyrningen går riktigt bra och med det kök vi byggde i anslutning till rummen, så kan hantverkare fixa sin egen frukost och är inte beroende av att vänta till klockan åtta när vi serverar frukosten, säger Calle.

Kombinationen B&B och lunchrestaurang fyller dagen för Calle.

— Sedan är det ju en fastighet där det alltid finns detaljer att förbättra, ler Calle, medan han steker Wallenbergarna för dagens lunch.

— Vi har valt att inte satsa på kvällsöppet, däremot tar jag emot bokningar för olika privata evenemang och i samband med julskyltningen kör jag ett julbord.

I tio år har det nu handlat om Byvägen 30, men Calle kom till Idre Fjäll som kock redan år 2000.

— Då kom jag direkt från restaurangskolan och jobbade på Farfars hörna på Idre Fjäll i några år. Sedan var jag borta i några år innan jag var tillbaka på Idre Fjäll 2013 för ytterligare ett år. Det innan vi tog över Byvägen 30.

Nu ser dock Calle fram emot att kunna göra något annat.

— Jag har inte bråttom och väntar in rätt köpare, så jag blir nog kvar här ett bra tag till. Dyker en köpare upp så är det inget större problem med att få jobb som kock, konstaterar Calle Alvring.