
I höst går det att snabbladda bilen hos Emil i Idre
Emil Henning driver Gulf bemannade bensinstation i Idre, men efter sommaren kommer det att handla om både fossila bränslen men också el. Det när Dalarnas kraftigaste snabbladdare, vid sidan av Teslas egna laddare, kommer att finnas på plats i Idre.
— Det handlar om en investering på över en miljon kronor. Inte minst är kostnaden väldigt hög för att dra fram strömmen till de blivande snabbladdarna, säger Emil.
Det Emil kommer att erbjuda är det som marknaden efterfrågar, riktigt kraftfulla snabbladdare.
— Jag har beställt två stycken 200 kW laddare.
— Snabbare laddare än det finns inte i Dalarna om man bortser från Teslas laddare, säger Emil, som räknar med att ha laddaren i drift innan tjälen slår till i höst.
— Däremot avstår jag från att också erbjuda de enklare laddarna på 22 kW. Två riktigt snabba laddare innebär att jag tror att många också väljer att ladda här och då samtidigt ta en fika i butiken, hoppas Emil.

Det är kaffe och en snabb shopping i butiken som ska göra satsningen lönsam på sikt.
— Alltfler åker elbil och det här är sätt för mig att kunna möta den ökande efterfrågan på att snabbt kunna ladda en elbil. Sedan kanske det är en fördel med att vara först ute med en riktigt snabb laddare, säger Emil.
För två år sedan fick Vattenfall statliga bidrag på att placera en laddstation i Idre. Där finns sedan i vintras två snabbladdare på 120 kW och två med kapaciteten 22 kW. Utöver den snabbladdaren finns ett antal laddare runt Idre Himmelfjäll och Idre Fjäll, men då handlar det om laddare på 22 kW eller med lägre kapacitet. Närmaste snabba laddare finns i Särna, men den är bara på 50 kW, detsamma gäller för merparten av övriga laddstationer norr om Mora. För att räknas som snabbladdare klassas inte längre laddare på 50 kW som det.

Den kraftiga laddaren har Emil beställt genom Svensk Fordonsladdning och Robert Nilsson i Rättvik.
— Vi har laddare på gång och får bara Ellevio fram strömmen så ska det här gå fort och det ska vara klart i god tid före det att tjälen kommer, lovar Robert.
Emil väljer att köpa laddarna och de tjänster som följer med dem.
— För det första finns vi i Dalarna och ska kunna ge snabb service. Sedan vi kopplat in laddarna så hanterar vi också betallösningar och det som följer med driften av dem.
Svensk Fordonsladdning har snabbt växt från ett litet bolag med Robert och hans två bröder Kenneth och Lennart. Idag har rättviksbolaget också öppnat kontor i Eskilstuna och Göteborg.
— Nu är vi 13 anställda men till årsskiftet bör vi vara ett trettiotal anställda, säger Robin Nilsson, vars företag idag har runt 120 laddstationer från Lund till Hudiksvall.

Till Idre kommer nu förare av elbilar att kunna resa utan oro. Efter sommaren finns Dalarnas två snabbaste fordonsladdare på plats i byn där det redan finns två snabbladdare.
För Emil Henning handlar det om att möta de förändringar som sker när det gäller service till både bosatta men framförallt för den växande besöksnäringen och inte minst de alltfler tunga fordon som på sikt kommer att drivas med el.