
Gondolbygge på Idre Fjäll tar form: ”Det här kommer att bli vår nya huvudbacke”
Nu skiftar Sydbacken på Idre Fjäll profil.
— Jag tror att det här kommer att bli vår nya huvudbacke, säger Idre Fjälls VD Andreas Starenhed.
Idre Fjäll har lanserat framtidsvisionen Idre Fjäll 2037 och nu har den satsningen tagit fart på allvar med ett nytt skidområde och en ny gondollift som ska stå klar till jul.
En av Idre Fjälls mer bortglömda, men likafullt bästa nedfarter är kombinationen Västbranten-Sydbacken. Orsaken till att relativt få hittat de två nedfarterna är att Västbranten är brant och svår för de flesta. Sydbacken betjänas därtill enbart av en knapplift. Dessutom kopplas Sydbacken vidare mot övriga skidsystemet och nedfarten Dalarnas längsta genom en trång skidtunnel. Inget av det kommer att vara kvar när skidanläggningen öppnar till nästa säsong, för nu sätter byggnationen av det nya Sydprojektet igång.
Därmed blir Sydprojektet det första stora delen av visionen Idre Fjäll 2037.
För Idre Fjäll handlar bara den här delen av Visionen om en satsning på närmare 240 miljoner kronor.
— Vi inleder arbetet så fort det är möjligt att börja med markarbetena i den nya nedfarten på andra sidan Dalarnas längsta vid Skicenter Syd, berättar Andreas Starenhed.


När Idre Fjäll stänger den 24 april så sker sista åket utför branta Västbranten och upp igen med Sydliften, eller genom skidtunneln under vägen.
Det blir samtidigt sista gången en del har kunnat boka boende i några av de små stugorna i stugbyn nedanför vägen.
— Om vi börjar uppifrån så kommer den nya gondolen att landa alldeles intill vår topprestaurang och solterrassen, berättar Andreas.
Skidåkarna kan då välja i vilket väderstreck de vill åka.
— Vi kommer att förändra profilen så det ska gå att åka skidor direkt från toppen ner mot Västbranten.
Västbranten som är riktigt brant med en tuff kompression i botten får också den en ny profil.
Genom att kapa krönet på Västbranten och flytta massorna blir det en röd nedfart som kommer att passa de flesta. Det blir dessutom en lång nedfart.
— Det kommer att bli två skidbroar i nedfarten. Först en skidbro i slutat av Västbranten där vi bygger en infartsväg till nya bostadsområdet på Hjelmbacken, men också för längdspåret Fjället Runt.
Nästa skidbro blir desto viktigare när den ersätter den gamla trånga skidtunneln i slutet av Sydbacken.
— Skidbron kommer att leda skidåkarna över bilvägen istället för tvärtom, förklarar Andreas.
Den nya nedfarten korsar sedan Dalarnas Längsta, som inte längre är längst i Dalarna sedan Stöten byggt en längre nedfart. Den nya Sydbacken fortsätter sedan ner genom skogen.
— Efter vägpassagen delas backen så det blir två helt nya nedfarter som möts där vi bygger gondolens nya dalstation, berättar Andreas.
Även en transportsträcka från Dalsbackarna planeras och öppnar för att än fler ska hitta till Sydgondolen.
För att få in de nya nedfarterna kommer några av de äldre timmerhusen att flyttas.
— Det handlar om tre hus, kanske fem som måste flyttas. Det är också hus som står på tur att renoveras.
Sammantaget blir det i stort sett ett helt nytt skidområde, betjänat av Dalarnas andra gondollift, den första finns på Kläppen och blivit en stor succé där.


— Belysning och snösystem kommer det också att bli så vintertid är jag övertygad om att det här kommer att bli vår nya huvudbacke, säger Andreas om den nya backen som blir blå/röd med en längd på 2,1 kilometer.
Gondolen kommer också att bli en del av Idre fjälls växande sommarsatsning.
Sam tidigt som Idre Fjäll nu på allvar drar igång sin framtidssatsning så har de inte beviljats investeringsbidrag, något som Kläppen fick för sin gondol.
— Vi för en dialog och det handlar om att visa hur stiftelsen är konstruerad och kommunens roll, så förhoppningsvis ska vår ansökan få det stöd vi hoppas, säger An deras.
Ett annat problem är motstånd från Länsstyrelsen att bryta en ny väg inne på anläggningens egen mark då det bland annat kan finnas spår av fäbodar inom en åtta kilometer stor radie.
— Vi för en dialog med Länsstyrelsen om den nya vägen. Nu bygger vi en anläggningsväg i den blivande pisten, så det innebär inget större problem för bygget av gondolen, menar Andreas Starenhed.
Bygglovshandlingar är inlämnade, gondolen är beställd, och när julgästerna kommer till Idre Fjäll om nio månader ska Sydgondolen och det nya skidområdet vara klart.
Parallellt med bygget av den Sydgondolen och det nya skidområdet löper planerna vidare med att koppla ihop Idre Himmelfjäll med Idre Fjäll.
Där finns nu underlag för en detaljplan för en ny gondolbana som ska gå från Idre Himmelfjälls topp till Idre Fjälls topp, där den ska landa intill Nordsexans bergstation.