Siljan News logo
Annons
Jaccco Langelaar får inte serveringstillstånd när spisen är för liten. Foto Nisse Schmidt

För liten spis – inget serveringstillstånd

Turistgården i Särna erbjuder mat och bröd av högsta kvalitet. Men spisen är för liten och matutbudet för smalt. Därför nekas Turistgården serveringstillstånd.

Turistgården i Särna drivs av paret Mieke och Jacco Langelaar som efter närmare tio år i Stockholms restaurangvärld flyttade till Särna och tog över Turistgården som omvandlades till ett välkomnande Bed and Breakfast. Men också ett uppskattat café med hembakat bröd.

Med hembakat surdegsbröd och ett middagserbjudanden med inriktning på lokala produkter erbjuds de boende en smakupplevelse i det lilla och uppskattade pensionatet. Lilla, för det består enbart av åtta rum.

Just att det inte handlar om ett stort hotell gör att ett av rummen innanför matsalen byggts om till bageri  för att klara av erbjuda det bröd som både gäster och särnabor efterfrågar, men också påkostade middagar. Då kompletteras bageridelen med sina ugnar med ett litet kök med en helt vanlig hushållsspis.

Annons
Jaccco Langelaar i den lilla matsalen. Foto Nisse Schmidt

Lokalens storlek innebär att det maximalt kan handla om 20 matgäster, så spisen tillsammans med ugnar räcker mer än väl.

Men det räcker nu inte för Myndighetsnämnden i Älvdalen, som dömt ut köket för att det saknar en stor restaurangspis. Sedan fortsätter Myndighetsnämnden sitt uppdrag att underkänna små fjällhotells matutbud. Kravet på tre förrätter, fem huvudrätter och två efterrätter är viktigare än att maten är anpassad för besökarnas behov. Att den sedan är lagat från grunden spelar mindre roll och är spisen inte tillräckligt stor, då går det inte att få ett stadigvarande serveringstillstånd. Det menar Myndighetsnämnden i Älvdalen och nu även förvaltningsrätten i Falun. De foton som de tagit del av visar att det bara finns en vanlig hushållspis i köket.

Att det handlar om en utbildad kock som också genomfört det nödvändiga kunskapsprovet som alkohollagen kräver räcker inte, trots att polismyndigheten, skattemyndigheten och räddningstjänsten inte har några invändningar.

— Vi har kostat på en ansökan och vi har gjort vad vi kan och hunnit med, suckar Jacco.

— Men ingen som fattat beslut har varit här på plats och sett hur vi har det och hur vi jobbar.

Annons
Jaccco Langelaar vid grillen som ersätter spisen sommartid. Foto Nisse Schmidt

Jacco förklarar att bakugnarna fungerar perfekt för delar av matlagningen och sommartid handlar det framförallt om att grilla utomhus.

— Den spis vi har räcker mer än väl, men ingen har varit här och tydligt förklarat vad för spis som krävs.

Nu finns långsiktiga planer på en utbyggnad av bageridelen och det skulle också innebära att köket skulle anpassas på ett än bättre sätt.

— Men vi är små och får ta ett steg i taget, men nu måste vi skaffa en ny spis trots att den inte behövs, bara för att möta kraven så vi kan få ett serveringstillstånd.

— Det här är ett pensionat med i lite äldre gäster och många av dem är utländska. De vill gärna kunna ta en öl eller ett glas vin till maten.

Jacco som bor i huset med sin familj vill inte att det ska bli någon krog med stor utskänkning utan enbart att det ska få gå att ta ett glas vin eller öl.

Sedan slog den konsult som jobbat med frågan ner på matsedeln. För få rätter.

— Vi har ändå tre förrätter, tre varmrätter och två efterrätter. Det för 12- 15 gäster som är vad vi normalt har, så både den hemlagade maten och spisen borde räcka, menar Jacco.

Det tyckte varken alkoholhandläggaren, Myndighetsnämnden eller förvaltningsrätten som avslog ansökan om serveringstillstånd.

— Kommunen säger att det vill bli bättre med att lyfta näringslivet från den bottenplats det nu har så därför måste jag skaffa en större spis och hoppas att det ska räcka samt med att komplettera menyn, Säger Jacco Langelaar.

Annons
Hembakat bröd på Turistgården i Särna. Foto Nisse Schmidt