Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Länsstyrelsen i Falun. Foto Nisse Schmidt

Beslut tar för lång tid – företag kritiska mot Länsstyrelsen

Det har kommit grus i maskineriet när det gäller samarbetet mellan många företagare och Länsstyrelsen. Inte minst när det gäller de stora skidanläggningarnas utbyggnadsplaner.

Istället för ett samarbete upplever nu många företag att Länsstyrelsen använder sin makt till att bromsa utvecklingen och förhala framtagandet av nya detaljplaner som möjliggör fortsatt utveckling.

Det gäller inte enbart de heta fjälldestinationerna utan även på andra platser i Dalarna.

Företagare som Siljan News varit i kontakt med vill inte framträda, rädslan finns att deras satsning och investeringar ska mötas av än mer problem. De hänvisar istället till Svenskt Näringslivs dalaavdelning och Henrik Navjord som är regionchef i Dalarna.

— Det stämmer att det är en ansträngd situation och att det finns en uppfattning att Länsstyrelsen bromsar utvecklingen genom att förhala beslut, säger Henrik Navjord.

Annons

Idre Fjäll står inför en stor satsning med sin plan som på allvar nu tar avstamp med byggnationen av en ny gondollift och ett helt nya skidområde. Nyligen hindrades Idre Fjäll från att bygga en ny väg på sin egen mark, när Länsstyrelsen bland annat hävdade att det fanns sex fäbodar inom åtta kilometers radie. Det trots att Idre Fjäll bekostat en omfattande mark- och miljöundersökning som länsstyrelsen då underkände.

— Vi löser det genom att bygga en väg i den blivande nedfarten, konstaterade Idre Fjälls VD Andreas Starenfelt.

Idre Fjäll är noga med att inte kritisera länsstyrelsen, inte minst för att de fortfarande hoppas på ett positivt investeringsbidrag, som även det styrs genom länsstyrelsen.

Grannen Idre Himmelfjäll håller nu tummarna för att länsstyrelsen ska bevilja de helt nödvändiga detaljplanetillstånden för nya tomtområden, det sedan Älvdalens kommun tagit beslut om att bygga ut reningsverket i Idre. I nuläget finns det gott om plats i det befintliga reningsverket, men skulle alla befintliga detaljplaner förverkligas så krävs en utbyggnad.

Länsstyrelsen i Falun. Foto Nisse Schmidt

Länsstyrelsen har lovat ett beslut i slutet av mars när det gäller detaljplanerna för Idre Himmelfjäll, som i snart två år väntat på att kunna sälja fler tomter.

— Vi hoppas på ett snabbt och positivt besked, säger Himmelfjälls VD Torbjörn Wallin försiktigt.

Den högkonjunktur som fortfarande gäller med stor efterfrågan har inte Idre Himmelfjäll kunnat använda fullt ut. Det som nu byggs är på äldre detaljplaner och sedan hösten 2020 har alla tomter varit sålda. Risken finns nu att högkonjunkturen går mot sitt slut, inte minst med tanke på situationen i Ukraina.

Från Svenskt Näringslivs sida finns ett möte med Länsstyrelsen inbokat.

— Då kommer jag att ha med mig flera företagare som representerar de stora aktörerna för att vi tillsammans ska kunna hantera den rådande situationen och förhoppningsvis reda ut det som näringslivet uppfattar som problem, säger Henrik Navjord.

— Det här gäller flera branscher och flera kommuner och inte enbart fjällregionen och den expansion som sker där. En bra dialog är alltid värdefull, men just nu finns det en klar förbättringspotential när beslut tas på oklara grunder, fortsätter Navjord.

En av orsakerna till att näringslivet upplever det svårt att få snabba besked från Länsstyrelsen är att näringslivsfrågorna när det gäller investeringsbidrag har flyttats från Länsstyrelsen till Region Dalarna. Tidigare fanns just näringslivsfrågorna hos länsstyrelsen.

Björn Forsberg är länsråd på Länsstyrelsen och ser fram emot mötet med kommuner och företagare och Svenskt näringsliv.

— Vi har redan haft ett första möte med Företagarna och Svenskt näringsliv och ska nu ha ett nytt möte med dem, samt med företagare och kommuner, säger Björn Forsberg.

— Det är viktigt att vi i dialog får ett förtydligande av vad de uppfattar som inte fungerar och vad som är problemet.

Annons

När det gäller näringslivsfrågorna så var det tydligare tidigare när den funktionen helt låg på Länsstyrelsen.

— Nu får vi i dialog lyssna av vad det är som företagare upplever som problem. Är det själva dialogen och bemötandet så ska vi givetvis ta till oss av det. Handlar det om de beslut vi fattar så ska de följa lagstiftning och praxis, säger Björn Forsberg.

— Vi kan inte påverka lagstiftning, men vi kan förklara praxis och vara tydliga med vilka underlag som måste lämnas in inför de beslut vi ska fatta. Ju tidigare vi pratar med varandra, desto tydligare kan vi vara.

För att ta ett steg framåt så ska nu företrädare för kommuner och framförallt de expansiva fjällanläggningarna träffas.

— Det blir nu ett första möte, men jag ser att det följer fler möten efter det.

— Det viktiga är fortsatta dialoger efter det här mötet. Jag ser det som intressant att få träffa både kommuner och företagare för att gå vidare och bidra till utvecklingen, säger Björn Forsberg.