
Avsiktsförklaring om riksväg 70 till Idre – Näringslivet måste betala
Riksväg 70 från Särnaheden till Idre är väldigt smal med 24 kurvor som behöver rätas. Det vet både Trafikverket och länets regionpolitiker. Därför har den aktuella vägsträckan funnits med i länsplanen och en förstudie genomfördes för tio år sedan visar att vägen inte är trafiksäker.
Trots den kunskapen valde regionspolitikerna att ta de utlovade pengarna från vägen till Idre och satsa på en mer än dubbelt så bred väg till Fagersta istället.
— Hade regionen brytt sig i länets nordligaste del hade vägen till Smedjebacken byggts i två etapper, men nu finns risken att vägen till Idre inte kommer att byggas överhuvudtaget, säger Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn (C).
— Det kan säkert bli så att när sträckan Smedjebacken-Fagersta är klar, så kommer krav på att resten av riksväg 66 mellan Smedjebacken och Ludvika också ska få samma standard och vår väg får åter vänta.
Pressade av det faktum att den nordligaste kommunen i länet inte har samma värde som länets sydligaste kommuner, finns nu en avsiktsförklaring mellan Trafikverket och Region Dalarna. Den innebär att regionen ska bekosta framtagandet av en vägplan för sträckan Särnaheden-Idre.
Med en vägplan på plats kan riksväg 70 till Idre åter få plats i länsplanen för perioden 2026-2037.
— Nu har vi en avsiktsförklaring på plats med Trafikverket. Nu ska den godkännas i regionfullmäktige och därefter kan Trafikverket inleda arbetet med att ta fram vägplanen så den kan fastställas vid nästa revidering av länsplanen som beräknas ske 2026, säger Ulf Berg.
— Tas de besluten så bör arbetet med vägplanen kunna inledas nästa år, säger Ulf Berg.
En vägplan måste finnas innan ett större vägprojekt kan upphandlas.
Regionen avser att bekosta hälften av de beräknade fem miljoner kronor som vägplanen beräknas kosta.
— Jag utgår från att få medfinansiering på den övriga delen av olika intressenter. Det borde finnas intresse för det så att det går att få in vägen i länsplanen, fortsätter Ulf Berg.

Kjell Tenn är allt annat än nöjd med resonemanget.
— Det är då fan att vårat näringsliv ska behöva lägga in pengar för att det ska bli en vägplan. Det har då vad jag vet varken Smedjebacken eller industrin där behövt göra.
— Ulf Berg vill rädda skinnet, vi har blivit lovade att det här skulle fixas men nu måste vi vara med och betala själva.
När en väg ska byggas ingår vägplanen i den kostnaden. Trafikverket tar dock inte fram någon vägplan innan pengarna också finns i Länsplanen. Därför kan den avsiktsförklaring som nu tas fram påskynda den nya vägen till Idre.
I nuläget finns det inget som säger att de pangar som näringsliv och kommun ska skjuta till, liksom pengarna som Region Dalarna också bidrar med kommer att betalas tillbaka med ränta.
— Det hade varit ett juste sätt att be om ett lån istället för att vi ska vara med att betala för vägplanen och därmed även vägprojektet som helhet. Det är ju inga andra som behöver göra det, säger Kjell Tenn.
— Visst har det ett värde att med den här avsiktsförklaringen kan det gå betydligt fortare. Det kan mycket väl vara en viktig investering, men då skulle det gälla även för andra projekt, menar Kjell Tenn.
— I min värd innebär det här att tilliten till mina politikerkollegor börjar suddas ut. Nu stiger asfaltspriserna och med dem kostnaden för väginvesteringar. Kommer vägen till Fagersta att hålla budgeten och hur mycket pengar kommer i bidrag från staten till mittsepareringen. Jag är rädd att det inte blir några pengar över till vår väg, mullrar Kjell Tenn.
— Det gäller även väg 311 från Sälen till Särna, även den vägen skulle ju förbättras när flygplatsen i Sälen fick mängder av bidrag.
Avsiktsförklaringen mellan Region Dalarna och Trafikverket innebär att, om Regionen godkänner avsiktsförklaringen, så kan en vägplan tas fram. Men det är en fattig kommun och dess näringsliv som får bära bördan när regionen tagit pengarna från Idre och flyttat dem för att vägen till Fagersta ska kunna byggas i en etapp.
— Jag är rädd att det inte finns några pengar när en ny plan för 2033 antas. Vi måste få ett paket av staten med 300-400 miljoner för att kunna komma ikapp behovet i länet.
— Annars är risken stor att det bara blir småslantar och några kurvor som kommer att rätas, säger Kjell Tenn.
