
Älvdalens största hotell byggs om – standardhöjning för 100 miljoner kronor
På Älvdalens skjutfälts lägerområde i Trängslet finns kommunens största hotell. Ett hotell med plats för över 200 gäster. Hotellet, med 159 rum, byggdes som elevhotell när skjutfältet byggdes upp 1966.
2017-2019 hyrdes stora delar av lägret ut till migrationsverket och då fungerade både kasernerna, men också hotellet som flyktingförläggning.
Efter det att hotellet lämnades tillbaka till försvarsmakten genomgick det en ordentlig renovering som genomfördes av Migrationsverket. Det innebar bland annat nya möbler.
Nu väntar en ny jättesatsning för det stora hotellet. Det när det kommer att energianpassas, få nytt tak och hiss men framförallt kommer samtliga 159 rum att renoveras.

— Är beslutet om renovering klart nu?, undrar Anette Mogren när Siljan News hälsar på i det jättestora hotellet som för tillfället har gott om lediga rum.
Anette är civilanställd av företaget ISS för att ha hand om boendet på hotellet och annexen. När det gäller bokningen av rum så sker det i Karlskrona genom Försvarsmaktens logistik.
Nej helt klart är det inte, fortfarande återstår ett beslut av finansieringen.
— Vi räknar med att få det beskedet under 2024 för att kunna genomföra ombyggnationen under 2025, berättar Håkan Thorwid, som är fastighetsförvaltare på Fortifikationsverket.
— Finansieringen ska godkännas och det kan behövas ett regeringsbeslut med en beskrivning, förklarar Håkan byråkratin för att kunna upphandla och genomföra den stora renoveringen av hotellet.
Totalt finns en beräknad kostnad på 100 miljoner kronor för hotellrenoveringen.
— Tanken är att det ska bli en prestandahöjning på hotellet och inte då minst med en bättre energilösning.
— Sedan ska vi få in toalett och dusch på varje rum, berättar Håkan Thorwid.

Om det innebär att rum slås ihop för att få plats med toalett och dusch eller om det trycks in i ett befintligt rum återstår att se.
— Vi hade vattenskada i ett rum och när den åtgärdades så sattes det in en toalett och dusch i det rummet, så nu går det att se hur det kan bli, säger Anette och låser upp det enda rummet som idag har dusch och toalett.
När en anställd i försvarsmakten anvisas boende finns ett krav på att boendet ska ske i eget rum med dusch och toalett. Om det saknas ska den anställde kompenseras med 200- eller 400 kronor. Något som snabbt kan bli en hel del pengar och som på sikt kommer att påverka kostnaden för renoveringen när de beloppen inte behöver betalas ut.
Den stora renoveringen beräknas kunna genomföras under 2025.
— Det är viktigt att vi får ett snabbt besked för att underlätta för planeringen av verksamheten på skjutfältet, förklarar Håkan.
Det kommer att ta ett helt år att renovera hotellet.
— För vår del så innebär det att vi kommer att få lösa boendet på olika sätt under det året, säger Owe Jansson som är chef för skjutfältet, men ser sig inte som ”hotelldirektör”.
— Hotellet är en viktig del i helheten och när det nu renoveras så innebär det samtidigt en långsiktig satsning på att utveckla det här stora skjutfältet.

Gästande befäl och instruktörer kommer med största sannolikhet att vid många tillfällen under byggnationsperioden bokas in på andra hotell i närheten, något som bör betyda välkomna gäster för både Hotell Älvdalen och Tre Björnar i Älvdalen såväl som Uvboet i Åsen.
Planerna på en renovering har funnits en tid och är inte direkt påverkad av det nya avtalet med USA, där Älvdalens skjutfält är utpekat som ett så kallade DCA, Defence Cooperation Agreement. Något som innebär att amerikanska styrkor kan komma att träna och använda det stora skjutfältet, men också använda lägret för övernattning. Något som skedde i vintras i samband med en storövning, då amerikansk trupp utnyttjade skjutfältets gästfrihet i samband med en övning med truppförflyttning.
Går sedan Sverige med i NATO så kommer det stora skjutfältet att nyttjas än mer och då finns också förhoppningsvis ett helt nyrenoverat hotell på plats redo att ta emot besökande militärer.
— Då ska vi också ha fått en helt ny kaffemaskin på plats, ler Anette Mogren som basar för kommunens största hotell.