Siljan News logo
Annons
Det särskilda boendet på Solängsgården i Idre ska flyttas till Särna, men det borde finnas ett äldreboende med vårdpersonal även i Idre. Det menar ett antal idrebor och föreningar i en skrivelse till kommunen. Foto Nisse Schmidt

Äldreboendet föreslås flyttas till Idre

På nästa kommunstyrelsemöte kommer ledamöterna i KS att få ett tungt dokument på bordet. Det är utredningen om framtiden för äldreboendena i Särna och Idre.

Tjänstemannaförslaget är att kommunen bör bygga ut Solängsgården i Idre och flytta det särskilda boendet i Särna till Idre.

Det innebär samtidigt en osäkerhet för vad som händer med vårdcentralen.

I den utredning som Siljan News tagit del av framgår det att regionen kvarstår vid sin synpunkt att de ska vara kvar i norra Dalarna.

Regionens inställning är också att man vill vara på samma ort, om än inte nödvändigt i samma fastighet som kommunens äldreboende.

Annons
Särna vårdcentral, måste bli kvar. Därför ska kommunen köpa fastigheten. Det menar särnabor i en lång rad medborgarförslag.
Foto Nisse Schmidt

Blir kommunen kvar i befintliga lokaler avser regionen gå vidare med sina planerade investeringar. Flyttar kommunen till egna eller nya lokaler ser regionen antingen att man ska bygga i egen regi på den ort kommunen väljer att vara på eller förhyrning kan ske i lokaler på den ort där kommunen väljer att vara på. Långsiktighet och följsamhet med kommunens beslut råder alltjämt från regionens sida, enligt utredningen.

Orsaken till att kommunens utredning förordar ett gemensamt särskilt boende handlar om den långsiktiga utmaningen vad gäller kompetensutmaning som kommunen ser när det gäller att kunna bemanna två särskilda boenden med kompetent personal.

Men också den ekonomiska biten väger tungt.

Kostnaden för kommunen vad gäller hyror efter hyresintäkter visar att Särna Säbo är kommunens klart dyraste äldreboende. Nettokostnaden i Särna är 4,5 miljoner per år att jämföra med 3,4 miljoner för Tallbacken, 2,4 miljoner för Furuvägen och 2 miljoner för Solängsgården. Kostnaden för de två enheterna i Särna och Idre  är idag ungefär detsamma som för de två enheterna i Älvdalen, men med betydligt färre brukare.

Det ekonomiskt mest fördelaktiga alternativet för kommunen är att flytta det särskilda boendet till Idre ,plus nya trygghetslägenheter skulle ge en kostnad på 2-3 miljoner kronor per år. De 20 nya trygghetslägenheterna finansieras med hyresintäkter. Då skulle dagens trygghetsboende övergå till att bli särskilt boende.

Alternativet att behålla trygghetsboendet i Idre och bygga 20 nya särskilda boendeplatser med ett nytt centralkök skulle kosta 5,2 miljoner kronor per år.

Den stora fastigheten i Särna som kommen nu ska välja mellan att köpa, fortsätta att hyra eller lämna. Arkivfoto Nisse Schmidt

Att fortsätta att hyra i Särna skulle ge en årlig kostnad på 6,9 miljoner kronor plus den hyresökning som följer efter en nödvändig ombyggnad. Då skulle det särskilda boendet i Idre bli en reserv med åtta platser och trygghetsplatserna i Idre blir kvar.

Det kostsammaste förslaget är att köpa äldreboendet i Särna, även om Region Dalarna då betala hyra för de lokaler och behov som de har. Kommunens kostnad vid ett köp beräknas till 8,8 miljoner per år plus kostnad för ombyggnation.

Det som kommunstyrelsen nu ska ta ställning till är i första hand frågan om hur äldreomsorgen ska drivas i norra kommundelen. Likaså om kommunen ska fortsätta att vara hyresgäst i de befintliga lokalerna i Särna.

Skicket på Särna äldreboende, som är bygt på 1980-talet är bra. Huvudbyggnaden bedöms vara i gott yttre och inre skick.

Slutsatsen i utredningen är att slå ihop äldreboendena i norra kommundelen för att säkerställa servicen till våra invånare och underlätta kompetensförsörjningen.

Ur ett kostnadssynpunkt förordas att verksamheten ska bedrivas i ett gemensamt äldreboende, placerat i Idre. Behovet av trygghetsboenden löses på annat sätt. Under en treårsperiod fasas dagens trygghetsboenden på Solängsgården ut och ersätts av ett särskilt boende. Det innebär att när en lägenhet blir ledig kommer den inte att fyllas. De som bor kvar efter tre år kommer att erbjudas individuella lösningar efter varje brukares behov.

I Särna saknas för närvarande trygghetsboende även om det finns utrymme för det i dagens lokaler, där en stor del står tomma.

Bertil Jansson i Särna konstaterade i samband med medborgarmötet att det måste handla om galenskap att lämna Vårdcentralen och äldreboendet. Arkivfoto Nisse Schmidt

Vid de välbesökta medborgarmöten som hölls i Idre och Särna var deltagarna rörande överens om att inte röra befintlig verksamhet. I Särna var oron stor för att en förändring skulle drabba vårdcentralen och att den riskerade att flyttas till Idre.

I Idre var man lika tydliga med att få behålla demensen i det som idreborna menade var den klart bästa lokalen.

Lämnar kommunen äldreboendet i dagens lokaler i Särna kommer det också att innebära att Särnas uppskattade simhall försvinner. För kommunen kostar hyran av simhallen idag 400 000 kronor om året.

— Vi har precis fått handlingarna och det är svårt att idag lämna ett besked om hur vår grupp ställer sig. Jag är medveten om att det finns olika uppfattningar om hur vi ska gå vidare, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt (S).

Oppositionen har tidigare sagt sig förorda ett köp av lokalen i Särna.

Annons
Solängsgården i Idre. Arkivfoto Nisse Schmidt

I den utredning som nu läggs på kommunstyrelsens bord finns fem olika alternativ:

1. Allt särskilt boende i Idre i befintliga lokaler och nya trygghetslägenheter:Allt särskilt boende sker i Idre och 20 stycken nya trygghetslägenheter byggs i Idre och/eller Särna. Detta kommer kräva ombyggnation av de delar som idag används som trygghetslägenheter. 20 st lägenheter kostar omkring 60 mkr, men skall finansieras igenom hyra från hyresgästerna.”

2. Allt särskilt boende i Idre:Beräkningen baseras på att bygga 20 stycken nya särskilda boendeplatser i anslutning till dagens boende där det idag finns åtta stycken särskilda boendeplatser. Utöver det kommer det att finnas kvar 20 stycken trygghetslägenheter där det för närvarande bor 19 personer. Särskilt boende i Särna upphör, så även simhallen och köket samt sannolikt regionens verksamhet där. Vid tillbyggnation kan också ett centralt tillagningskök för hela norra Älvdalens kommun byggas.

3. Köpa särskilt boende i Särna: Att köpa hela lokalen innebär en utgift på 60 mkr. På grund av lokalens skick uppskattas avskrivningstiden till 15 år. 67 procent av lokalen används av kommun, med en ränta på 4 procent ger det en kostnad på 7,5 mkr/år. Driften beräknas till cirka 2,0 mkr/år, däri ingår också vatten och el, dvs totalt 9,5 mkr.

Boendet kommer då att ha 21 särskilda boendeplatser.

Särskilda boendet i Idre blir en reserv med åtta platser och trygghetslägenheterna kvarstår vilket ger norra Älvdalen 20 stycken trygghetslägenheter precis som idag. Efterfrågan för att hyra så många lägenheter är osäker över tid men behovet beräknas finnas i äldreomsorgsplanen.

Utmaningarna som finns idag består, dvs lokalen är inte ändamålsenlig för verksamheten, lokalerna är slitna, det finns betydligt fler platser än vad kommunen behöver. Kommunen har tittat på anpassningar för att göra lokalerna lämpliga för verksamheten. En sådan anpassning visar på behov av ombyggnader för ca 40 mkr enbart för kommunens äldreomsorg. Även Region Dalarna har ett ombyggnationsbehov samt behov finns inom livsmedelshantering samt badbassängen.

4. Fortsätta hyra i Särna:

Det är svårt att exakt beräkna kostnaden av framtida hyreskostnader i Särna, då det beror på förhandling med en extern part. Men sannolikt blir det något dyrare än att äga lokalen inom koncernen. Men i övrigt baseras kalkylen på samma ekonomiska förutsättningar som att köpa lokalen.

Särskilda boendet i Idre blir en reserv, precis som i förslaget med att köpa det särskilda boendet i Särna.

Utmaningarna som finns idag består och är densamma som vid alternativet köpa det särskilda boendet.

Att hyra en lokal kan innebära flexibilitet då avtalet kan sägas upp eller omförhandlas, men det gäller för båda parter. Fastigheten har haft flera ägare på senare år och kommunen har ingen möjlighet att påverka vem som blir den framtida ägaren och till vilka villkor. Kommunen kan inte heller påverka ombyggnationer eller andra/nya användningsområden lika flexibelt som om lokalen ägs av kommunen.

5. Bygga nytt särskilt boende i Särna eller Idre:

Byggnation av 27 stycken nya särskilda boendeplatser i norra Älvdalens kommun.

Särskilda boendet i Idre blir en reserv och norra Älvdalen fortsätter att ha 20 stycken trygghetslägenheter samt 35 särskilda boendeplatser, varav dagens åtta platser i Idre blir reservplatser.

Kanske kan behovet av trygghetslägenheter och eventuella särskilda boendeplatser i södra kommunen lösas på detta sätt. Detta bygger på en vilja hos de äldre i södra Älvdalen att flytta till Idre eller Särna.

Vid nybyggnation kan också ett centralt tillagningskök för hela Norra Älvdalens kommuns byggas.

Detta skulle också möjliggöra att bygga om hela det särskilda boendet i Idre till trygghetslägenheter vid behov och därmed möjliggöra för en mer effektiv hemtjänst på sikt. Speciellt om det nya särskilda boendet placeras relativt nära det som då skulle bli ett trygghetsboende. I dagsläget, med befintliga lokaler, finns inget behov av flera trygghetsboenden i norra delen av kommunen.