Siljan News logo
Annons

Nu väntar nya projekt efter att alla berg i Nås socken bestigits

För snart tio år sedan bestämde sig Gunnar Lindholm från Vansbro för att bestiga alla namngivna berg i Nås socken. Hans projekt ” Upp på de blånande bergen” har nu avslutats efter att han vandrat  upp och förevigat toppen av alla 149 berg.

Nu väntar nya utmaningar och upplevelser då han ska besöka socknens alla tjärnar.

Gunnar Lindholm besteg Vargåsen tillsammans med dottern Klara.

— Det kan förstås uppfattas som en knäpp idé, men att få uppleva skönheten i naturen och alla vackra utsikter i ensamheten är bara fantastiskt, säger Gunnar Lindholm.

Intresset för naturen och konsten har legat varmt om hans hjärta sedan barnsben. Något intresse för jakt och fiske har han däremot aldrig haft.

— Visst är det fint att vandra längs till exempel Hästängsleden i Uppsälje, men att göra det varje gång känner jag inte för och det var väl det som bidrog till att jag bestämde mig för det här projektet, tillägger han.

Utsikt från Vargåsen

Att det blev alla berg i Nås socken har sin naturliga förklaring i att han har sina rötter där.

— Det har säkert en koppling till känslan för hembygden, misstänker han.

För ett antal år sedan gjorde han även en långvandring runt hela sockengränsen i Nås.

Inför alla vandringar upp på bergstopparna har han haft med sig kamera, kompass och karta. Innan han begett sig i väg har han även ritat in på en karta hur han tänkt ta sig fram och tillbaka från bergen.

— Det har varit mest som en säkerhet och jag skulle ramla och göra mig illa, säger han med ett leende på läpparna.

Det som förvånat honom en hel del är att han under alla åren ytterst sällan sett skymten av en människa när han vandrat i den vackra naturen runt om i Nås socken.

Högsta toppen av Morberget.
Naturen runt Vargåsen bjuder på mycket gammalskog

Lite lyriskt berättar han om sina upplevelser när han vandrat och sedan kommit upp på en bergstopp med vidunderlig utsikt över de blånande bergen. Det första han gjort är att ta en bild på utsikten och en på sig själv innan han satt sig på en stubbe eller annat och bara njutit  av skönheten, utsikten och att bara vara i naturen. Två av hans favoriter är Storflen och Vargåsen båda med vidunderliga utsikter.

— Av dessa sätter jag Vargåsen främst. Den ligger i ett naturreservat med fantastisk gammalskog. Det ligger på gränsen mot Säfsnäs. Storflen har en karaktäristik dubbeltopp som syns från Nås. Den har en mycket rik flora, säger Gunnar Lindholm.

Högsta berget i Nås socken är Knästen med sina 550 meter över havet.

Lilla Sultentjärn nedanför Vargåsen

Redan nu har han dragit i gång ett nytt projekt där han tänker besöka alla 109 namngivna tjärnar i Nås socken. Det projektet har han valt att döpa till ”Tjärnobil” med bland annat tanke på att han tänker genomföra besöken delvis med bilen.

Redan nu har han fått några favorittjärnar bland de han besökt.

— En är Tranastjärn söder och Digerliden på Nås finnmark där jag plötsligt fick se ett kors på vägen dit och efter lite efterforskningar visade det sig att tjärnen fått sitt namn efter en person som dränkt sig i tjärnen i början av 1800-talet.

När han sjösatte sitt projekt ”Upp på de blånande bergen” var han 70 år och i januari nästa år fyller han 80 år. Vad som väntar för projekt efter att han besökt alla socknens tjärnar kan man nog bara gissa sig fram till.

— Det kan som sagt kännas lite knäppt, men jag tycker om att vara ute i naturen,  konstaterar Gunnar Lindholm.