Siljan News logo
Annons

De blir årets kranskulla och kransmas: ”En stor ära”

Det är 16-åringarna Morre Rezai och Moa Kristiansson som får den stora äran att dela ut kransar till årets vinnare i Vansbrosimningen. I år firar tävlingen 75-årsjubileum, och traditionen med en kranskulla har funnits nästan lika länge. Kransmasen däremot dök upp först på 1990-talet, med uppdraget att heja på deltagarna och överräcka kransen till segrarna.

I år är det alltså Morre och Moa som får axla det ärofyllda uppdraget, som ett erkännande för sitt engagemang i föreningslivet.

— Det ska vara personer som är föredömen, som är aktiva i lokala föreningar och fungerar som förebilder. Det här är två fina ungdomar som är väldigt engagerade, säger Britta Granberg, sportchef på Vansbrosimningen.

På ovanvåningen i den gamla herrgården, där Vansbrosimningen har sitt kansli, hänger två vackra dräkter. De är särskilt tillverkade för kranskullan och kransmasen, med broderade broar från Vansbro och blåklockor – Dalarnas landskapsblomma – på skjortärmarna. Dräkterna består av kjol, skinnväst och hårband för Moa, samt byxor och hatt för Morre, och för tankarna till de lokala dräkttraditionerna. Nu väntar utprovning och en del förberedelser inför sommarens tävlingar – något de båda ungdomarna ser fram emot.

— Jag tycker det ska bli kul att representera Vansbrosimningen. Det står en så nära hjärtat, säger Morre, som brinner för rörelseglädje för unga.

Annons
Britta Granberg bär den specialsydda hättan som ska delas ut till alla deltagare i retrogruppen. Den är inspirerad av hur det kunde se ut förr. Foto: Manda Nahlbom Magnusson
Broderierna på kulldräkten är en flirt med både Vansbro och Dalarna. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Han har länge varit engagerad i ungdomsverksamhet inom Skolidrottsförbundet, och satsat på idrott för unga. För egen del har det varit fotboll som varit den största glädjen, men vill att unga ska få möjlighet att utöva alla typer av sport.

— Det är en stor ära, fyller Moa i.

Hon har ägnat sig åt allt möjligt som erbjuds i kommunen – som ridning, cykling och orientering till exempel – men det är i skidorna hon hittat hem. Just nu går hon skidgymnasiet i Mora för att nå sina mål.

— Att bli bäst i världen, säger hon självsäkert – med ett leende.

Hon lyfter föreningslivet som en avgörande faktor för att hon tagit sig så här långt. Numer tränar hon mellan två och fem timmar – varje dag. Både Moa och Morre är sugna på att simma i tävlingen – kanske deltar de i funktionärsloppet redan i år.

Annons

Att det är jubileumsår innebär några extra festligheter. Förutom mer dekorationer och högtidlig stämning, kommer ett särskilt lopp för en ”retrogrupp” att anordnas. Deltagarna uppmanas tävla i tidsenliga badkläder – utan våtdräkt – insmorda i ullfett.

— Som man gjorde förr. Det finns väldigt många roliga historier i den gruppen, och vi tror det kommer bli en riktig höjdare. Vi har till och med tillverkat hättor, berättar Britta med ett skratt.

Dessutom hoppas Vansbrosimningen kunna bjuda in alla tidigare kranskullor och kransmasar till middag året till ära – för att hedra de som burit traditionen till modern tid.