”När jag fick höra att bilen var illa omtyckt köpte jag en direkt”

Dela:

Det är mycket snack kring buslivet under Classic Car Week i Rättvik men bilveckan har fler sidor än så. CCW engagerar inte bara folket i Rättvik utan i byar runt hela Siljan. En av dem är Anders Bodin i Leksboda som arrangerar en träff för Edselägare. Det är här entusiasterna träffas på en äng för att prata och ge varandra tips om det bästa de vet, bilmärket Edsel. Det är fascinerande av fler olika orsaker men framför allt för att det är biltillverkaren Fords största fiasko genom tiderna. Bilen tillverkades bara mellan åren 1958 till 1960 sedan lades tillverkningen ner.

— Jag har vattnat ängen hela morgonen och har rullat ut brandslangar och vatten finns tillhands om något skulle hända, bilarna är förstås varma när de kommer hit, säger Anders.

Anders blev i unga år förtjust i Edsel, han tyckte helt enkelt att de var fina.

— När jag fick höra att Edsel var illa omtyckt i raggarkretsar på grund av sin front så växte kärleken till bilen ännu mer. Så då köpte jag en direkt, säger Anders.

Han förklarar också varför den blev så illa omtyckt. Fronten sägs nämligen se ut som något väldigt vackert som kvinnor har mellan benen.

— Jag har haft min i fyra år och det kostar mig ungefär 10 000 om året att fixa och dona med den, och det är ju halva grejen med att äga en sådan här bil. Jämfört med andra hobbys så är det inte så mycket pengar, säger Anders.

På Facebook har de en grupp som heter Edsel Väst och där är de runt 300 medlemmar som tipsar varandra och arrangerar träffar som den Anders har ordnat idag.

— Det skall vara så enkelt som möjligt, det är bilarna och samvaron i fokus. Från början ville alla ses under CCW men det fanns inga lediga parkeringar så då tog jag tag i det och bjöd hem dem till min äng i Leksboda, säger Anders.

Det är olika berättelser runt alla bilarna som samlats den här dagen och även bland dem som inte är här. En av dem står kvar i Rättvik för den brann igår kväll men ägaren är förstås här. Han håller just nu på och försöker att få tag på en ny startmotor så att han kan åka hem i slutet på veckan med sin Edsel, han har 40 mil hem.

— Edselägarna är oftast lite äldre människor som åker på dagarna och parkerar sin bil på kvällen. Bilarna är för fina för att köra mitt i natten när det är en massa mattsvarta fyllepråmar ute och kör, säger Anders.

Blir man någonsin klar med en sådan här bil?

— Det beror på hur mycket du är villig att betala. Har du tur får du tag på en Edsel för 50 000 men sen kan de kosta upp till 400 000 det beror på hur mycket du vill hålla på. Men själva vitsen med det här är väl att bilen aldrig ska bli helt klar, säger Anders.

Tänk att ett så stort fiasko som Edseln kan växa sig till ett genuint intresse. Det här var tredje året som entusiasterna träffades hemma på Anders äng och det skall nog mycket till om de inte ses nästa sommar igen.

 

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla