Siljan News logo
Annons

”Man skalar upp produktionen från liten bägare på 300 gram på lab till flera hundra kilo””

I hjärtat av Rättvik utvecklas hudvårdsprodukter med global räckvidd där produkter från MANTLE Skincare återfinns på exklusiva marknader såväl i London som Paris. Kemisten bakom formuleringsutvecklingen är rättvikaren Ulrika Ramberg som har sitt laboratorium den gamla tågstationen. Här utvecklas och förfinas nästa generations hudvårdsformuleringar med stort fokus på såväl vetenskapligt underbyggda ingredienser som doft och sensorik.

— Det här är en produkt som inte är lanserad ännu och det jag ska göra nu är en justering av produkten för att komma rätt i viskositeten, alltså tjockleken på krämen, förklarar Ulrika och visar burken med den rosafärgade formuleringen hon jobbar med för tillfället.

Annons

Hit flyttade hon hösten 2022 efter att ha arbetat med kosmetisk produkt- och formuleringsutveckling under många år på bland annat Svenska Krämfabriken i Borlänge. I dag är hon en nyckelspelare i skapandet av nästa generations hudvård men att hon skulle hamna här var långt ifrån den ursprungliga planen för Ulrika Ramberg.

Hennes karriär började istället i de alpina skidbackarna där hon redan som 15-åring flyttade till Gällivare för att satsa på en professionell skidkarriär. Två år senare blev hon en del av alpina landslaget och tävlade internationellt i fyra år innan hon tog sig vidare till den nordamerikanska proffscirkusen.

— Jag var helt inställd på att bli skidåkare, berättar Ulrika. Men när proffstouren lades ner 1998 insåg jag att det var dags att fokusera på något annat och då tog jag tag i studierna.

Under åren på skidgymnasiet hade skolan fått stå tillbaka då det var i backarna som den mesta av tiden spenderades. Väl hemma i Rättvik igen för att komplettera sina studier upptäckte hon en ny passion – kemi, en insikt som senare ledde henne vidare till Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm där hon fördjupade sig inom kemivetenskap.

— Jag visste inte exakt vad jag ville arbeta med när jag hoppade på kemistudierna men jag tyckte att det verkade spännande. Kemi fascinerade mig, och jag insåg att det fanns en kreativ sida i att förstå hur olika ämnen samverkar.

Efter examen från KTH fick Ulrika först jobb på Astra Zenecas tablettfabrik utanför Södertälje där hon jobbade på laboratoriet för kvalitetskontroll. Därefter blev det ytterligare jobb inom läkemedelsindustrin, denna gång på SBL Vaccin (numera Johnson & Johnson) i Solna där man tillverkade vaccin mot bland annat kolera och polio. Dessa jobb inom kvalitetssäkring har gett en hel del erfarenheter som hon har haft nytta av i det hon arbetar med nu.

Annons

— Att arbeta med GMP (Good Manufacturing Practice/ god tillverkningssed) inom den hårdast kontrollerade industrin har varit ovärderlig att ha med sig in i den kosmetiska världen, säger Ulrika.

Efter ett antal år i huvudstaden och efter att Ulrika och sambon Fredrik fick barn ville de båda utflugna rättvikarna flytta hemåt igen. Och från att ha jobbat på globala stora företag blev det sedan via ett litet företag på landsbygden som Ulrika gled in i hudvårdbranschen.

— Vi visste att vi någon gång ville flytta hem igen och jag tänkte att det var ganska korkat att jag läst kemi. När kan ett jobb för mig, min bakgrund och utbildning dyka upp i Dalarna tänkte jag. Men det jobbet kom, jag sökte och fick jobbet som kvalitetsansvarig på det lilla företaget Simplus i Mora som då ägde och tillverkade varumärket Ormsalva.

Det Simplus behövde i Mora var en person som kunde ansvara för kvalitetskontrollen eftersom Ormsalva-linimentet på den tiden var klassat som ett TVBL (traditionellt växtbaserat läkemedel) och föll på så vis in under samma regelverk som läkemedel. Simplus tillverkade inte bara liniment utan även en hel del kosmetisk klassade hudvårdprodukter både i egen regi under egna varumärken men även på kontrakt till andra kunder.

— I det lilla företaget kastades jag snabbt in i produkt -och formuleringsutvecklingen. Vi var ju inte många och på Simplus fick man rycka in överallt.

Under åren på Simplus i Mora växte företaget och när lokalerna blev för trånga flyttades verksamheten till Falun där företaget slogs samman med varumärket Recipe for men och bildade Svenska Krämfabriken 2014/15. Under tiden på Simplus/Krämfabriken växte företaget från åtta personer 2009 till ca 150 personer 2022.

— Det var en otrolig resa! Vi vågade vara med och konkurrera om nya kunder och plötsligt fick vi göra många tusen enheter åt olika varumärken. Från “high end cosmetics” till kosmetik och hudvård för apotek och dagligvaruhandeln.

Annons

Företaget MANTLE kom in i bilden mitt under rådande pandemi 2020 då grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist kontaktade Svenska Krämfabriken och ville ta fram hudvårdprodukter. Det visade sig att det fanns många gemensamma nämnare.

— Josefin är ju leksandstjej från början och tidigare alpinist som gått skidgymnasiet i Malung så vi kom från samma alpina värld och hade mycket gemensamt.

Ulrika blev MANTLE:s ansvariga formuleringsutvecklare på Krämfabriken, som numer ligger i Borlänge. Sedan 2023 är hon direkt anställd av MANTLE som har en filial i den gamla tågstationen i Rättvik. Här på labbet finns alla ingredienser och utrustning för att kunna utveckla nya formuleringar och ta fram produktprototyper.

— Från idé till färdig produkt är det en ganska lång resa men inte på långa vägar så lång som för ett läkemedel. Processen börjar ofta med en vision från teamet – exempelvis att en nattmask ska tas fram med specifika egenskaper, en formula som ska ha en viss konsistens, känsla, doft och läggas i en viss typ av förpackning. Min uppgift är att översätta den idén till en konkret formulering. Jag letar efter aktiva ingredienser och försöker hitta en unik krämbas som känns MANTLE och som uppfyller kraven i den produktbrief som satts upp.

När det är klart kokar Ulrika ihop den allra första formuleringen här på labbet innan den går vidare för testning och bedömning och slutligen tillverkning på fabrik där hon är med för att följa hela processen.

— Man skalar upp produktionen från liten bägare på 300 gram på lab till flera hundra kilo och det kan absolut hända saker på vägen. Då är jag med för att se till att produktionsbatchen ser bra ut. Är värmen okej? Är omrörningshastigheten som den ska? Måste pH justeras? Hur ser färgen ut? Är doften enligt specifikation? Så det går från en liten bägare på labb till stora, stora beredningskärl och det kan vara riktigt spännande ibland.

Vissa av MANTLES produkter innehåller CBD-olja som utvinns ur ekologiskt odlade hampablad. En ingrediens inte många hudvårdsvarumärken använder. Josefin och Stinas idé att skapa ett eget hudvårdsmärke med CBD-olja föddes under pandemin och fick en skakig start på grund av världsläget men har under de här fyra åren blivit ett ledande varumärke inom hudvårdsbranschen och varumärket säljs nu bland annat i Nederländerna, Tyskland, England, Frankrike och planen är att även komma in i USA.

— Vi fick ett fantastiskt mottagande när vi släppte hudvården 2021 men det tog några månader innan vi fick vår feedback och folk började handla så vi var nervösa i början. Men sedan har det varit en fantastisk resa och produkterna som Ullis gör är helt otroliga! Vi gillar att jobba ihop och vi försöker hela tiden att hitta bra kvalitet i alla råvaror, säger Josefin Landgård.

Leksandstjejen Josefin Landgård har varit som sagt både alpin skidåkare men även golfspelare på elitnivå innan sin framgångsrika karriär som entreprenör. Nu är det full fart framåt med företaget MANTLE som alltså produktutvecklas av en annan alpinist hemma runt Siljan.

— Det är så fantastiskt hur det kunde bli så och att vi är hemma i Dalarna. Elitidrott och att försöka bygga stora bolag tror jag har ganska många saker gemensamt. Man får lov att se målet framför sig och bryta ner det i delmål och jobba hårt åt det håll man vill och tror på själv, något som andra tror är vansinnigt att man ska klara av. Det tycker jag är jättehäftigt med Ullis också att hon verkligen siktar jättehögt med varje produkt och det är en ynnest att få jobba på det sättet, det är fantastiskt, avslutar Josefin.

"Man skalar upp produktionen från liten bägare på 300 gram på lab till flera hundra kilo"" - Siljan News