Siljan News logo

”Kvällarna förvandlas till något slags vuxendagis”

Dela:

Lugnet har lagt sig över Rättvik igen. Classic Car Week är slut för den här gången. Det har varit intensiva dagar och en hel del stök, men den stora tillströmningen av besökare har som vanligt också bidragit till en hel del intäkter för affärer, restauranger och butiker. Det varma vädret fick också oväntade effekter som att vätskeersättning var en av de mest efterfrågade varorna och såldes slut. Men det är inte bara företagen som tjänat pengar under veckan utan även föreningarna har på några dagar samlat in en stor del av årets intäkter.

Många föreningar jobbar med veckan och har olika uppgifter för att få det att funka. Föreningarna sköter allt från städningen av samhället till att jobba som parkeringsvakter och campingvärdar.

— Vi inom IFK Rättvik Bandy har hand om två campingar vilket är ett bra ben för oss att stå på. Det betyder mycket för oss och innebär att vi kan hålla nere träningsavgifterna för våra medlemmar tack vare pengarna som vi tjänar på campingarna. Det innebär också att vi har råd att spola upp isen i Rättvik arena så pass tidigt som vi nu kan göra, säger Mattias Stenis på IFK Rättvik Bandy.

Men årets vecka var inte lika bra som tidigare år, säger han.

— Vi har haft färre husvagnar hos oss jämfört med tidigare år. Det känns som om de två senaste åren har skett en nedgång men det är fortfarande bra för oss. Förutom den här veckan så hjälper vi till runt Rättviks marknad som parkeringsvakter och uppbyggandet av marknadsstånden. Det är lättare att jobba in pengar till föreningen på det här viset än om man skulle sälja lax, strumpor eller kalsonger varje vecka. Det är bättre med några rejäla punktinsatser och enklare att få folk att ställa upp och jobba.

Även Polisen hade en hel del att göra och under årets upplaga var det betydligt mer alkohol som förverkades än tidigare år. 3 311 enheter förverkades under veckan i år vilket kan jämföras med 1 182 enheter för två år sedan.

— Det är en familjeföreställning på dagarna som på kvällarna förvandlas till något slags vuxendagis. Där poliser och ordningsvakter får agera dagisfröknar, säger kommunpolis Anders Modén.

Han jämför sedan med när barnen får för mycket saft eller kakor och blir alldeles hispiga av sockerchocken som uppstår. Men i de vuxnas fall handlar det om alkohol.

— För att de här vuxna barnen inte skall börja att slåss så måste vi gå runt och hälla ut deras alkohol, det har blivit ett vuxendagis som sagt. Det här har ingenting att göra med Classic Car Week utan det blir följden av ett sådant stort evenemang, säger Anders.

Har det blivit värre med åren?

— Min känsla är att det blir allt mindre av fina bilar och att svansen tar över mer och mer. Man åker till Rättvik för att festa och intresset för fina bilar är det inte så viktigt med. Fokus ligger på att umgås i flock och att dricka alkohol. Det konstiga i det här är ändå att det finns ett intresse att titta på folk som festar i sina skrotbilar. Man sitter efter vägkanten och kollar på ofta väldigt risiga bilar som spelar hög musik och så kryddas det här med att vi poliser gör lite ingripanden här och där i föreställningen, säger kommunpolis Anders Modén.

När vi under bilveckan var och träffade medlemmarna i Edselklubben hemma hos Anders Bodin i Leksboda sade många av bilägarna just det att de aldrig skulle drömma om att ta ut sina finbilar kvällstid i Rättvik. Det som Mattias säger om att tillresta har minskat hör vi från fler Rättvikare som säger att för ett antal år sedan så fanns det finbilar på varenda tvärgata i Rättvik medan om man idag lämnar de stora stråken så är där tomt på folk och fina bilar.

Vad kan man då göra åt det här?

— Jag tror inte på att lägga ner CCW för folket skulle fortsätta att komma till Rättvik ändå. Ett alternativ är att sätta in tusen poliser till. Om vi hade möjlighet att vara tusen poliser på de värsta områdena så kanske vi skulle få ordning på det. Det stora problemet heter alkohol och att ungdomsfylleriet ökar.

— Sen har den fina sommaren gjort sitt till, hade det varit 15 grader och regn hade scenariot varit ett annat. Jag tror att man kan stävja ungdomsfylleriet med fler nyktra vuxna ute på kvällarna. Tyvärr är de lätträknade som det ser ut idag, en annan sak är att kommunens socialarbetare borde vara ute på fältet och vara mer synliga, säger Anders Modén.

Tittar man på statistiken från de tre gångna åren så verkar antalet grövre brott ha minskat. Vad beror det på?

— Det beror på att vi har hällt ut så pass mycket mer alkohol nu i sommar än vad vi har gjort tidigare, men våra armar har ändå inte räckt till. Tittar man tillbaka på veckan så fick vi in två anmälningar om våldtäkt och det är två för mycket, säger Anders Modén.

Tittar man på veckan ur en Rättvikares synpunkt så tror Anders att det är volymen som är mest störande.

— Rättvikarnas stora problem är att det är för livat om nätterna med bilar som spelar musik på hög volym och det måste vi lägga fokus på de kommande åren från polisens sida. Det bor trots allt många personer i centrala Rättvik som mår väldigt dåligt av det här, avslutar kommunpolis Anders Modén.

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla