Siljan News logo
Lise Klingemann balanserar i ett vitt tyg som hänger ner från taket.

”Glida på bord är inget man gör hemma direkt”

Dela:

Mitt bland alla vitas husvagnar och sobert färgade bilar finns de här dagarna ett färgsprakande inslag. En blå husvagn med en stor clown målad längs sidan. På en skylt kan alla nyfikna läsa ”Här bor världens bästa cirkustränare,  Pia”. Ett stenkast bort skymtas ett stort blått cirkustält. Vi befinner oss vid Siljansbadets camping och ska träffa några gäster som sticker ut lite grand.

– Kom alla mina cirkusartister, ropar cirkustränaren Elsa Hammarström från ena sidan manegen.

– Vi törs inte! Skriker tjugo barn tillbaka.

Det är uppvärmning på veckans cirkusskola för barn i Rättvik. Cirkus Aros från Uppsala har slagit upp sitt tält och bjuder in till cirkusskola på vardagarna mellan kl. 10-12 och föreställningar kl. 18 varje kväll ända fram till och med lördag.

– Vi vill locka barn att röra sig och vara cirkusaktiva, berättar ordförande Ulrika Brugård Renulf. Andra år har vi varit i Mora och Leksand, så i år var det Rättviks tur att få möjligheten att lära sig cirkuskonster.

På Cirkusskolan får man testa olika former av akrobatik här Ida Påls och Stina Glad i parakrobatik.

Lise Klingemann har en randig t-shirt med en stor glittrig stjärna i mitten. Nu lyser hon extra starkt på cirkushimlen. Hon snurrar runt i ett vitt långt tyg som hänger ner ned från cirkustältets tak. Armarna är utsträckta och hennes ansikte strålar av glädje.

Igår lärde tränarna ut hur man glider på bord och så fick barnen prova på trapetsen.

– Glida på bord är inget man gör hemma direkt, skrattar Lise Klingemann och en stunds tystnad uppstår – för kanske skulle det gå.

– Trapetsen, den går i iallafall inte hemma och den var superkul!

Cirkusbarnen är indelade i grupper och går runt på de olika aktivitetsstationerna, lina, balansövning, poj -en slags bollar på snören som man jonglerar med, akrobatik och klättra i tyg som hänger från taket.

– Tältet ser mycket större ut på utsidan än här inifrån, säger Lise Klingemann, när hon väntar på att bli lyft som ett flygplan i parakrobatik-övningen.

Vad är det bästa med cirkus?

– Att alla kan vara med, det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur bra du är, säger Lise Klingemann.

Dagens huvudtränare Viktoria Renulf håller med Lise och tillägger

– Cirkus för mig handlar om gemenskap och det är så kul att se hur barnen utmanar sig själva och hur de upptäcker att de klarar av mycket mer än vad de tror.

”Det bästa är att kunna bekräfta ett barn, att se att när de går härifrån är lite säkrare på sig själva”, berättar tränaren Elsa Hammarström.
Linda Axelsson
Linda Axelsson
redaktionen@siljannews.se
    Dela: