Siljan News logo

”Det känns lite obehagligt”

Dela:

Byn Dalfors ovanför Rättvik har under en längre tid haft besök av ovanliga gäster. Fem olika vargar har nämligen synts till runt om i byn, men för Björg Sevelin är det inte längre något oväntat besök.

— Den senaste månaden har jag nog sett varg på gården sju-åtta gånger tror jag. När jag såg den första på nära håll var jag ute själv och skulle tvätta vinterdäcken, berättar Björg som har haft tre olika vargar på gården.

En annan dag hade Björg varit ute på en skogspromenad med sin hund och under hela tiden var hunden väldigt spänd och stel.

— När vi kom hem släppte jag in hunden i huset och hämtade en hink med vatten. När jag sen kom ut på gården såg jag något i ögonvrån 20 meter bort och där stod mycket riktigt en varg.

”Skulle inte tveka en sekund”

Björg berättar vidare att man i påskas hade spår efter varg på varje gård i byn, vilket var lätt att upptäcka på grund av snön som kom under Långfredagen. En hög med avföring hittades endast fyra meter från Björgs hundgård.

— Jag själv är inte rädd, men självklart blir man orolig för djurens skull och det känns lite obehagligt när man är ute och går med hunden, säger Björg.

Skulle det komma till ett läge där liv står på spel kommer inte Björg tveka på att ingripa.

— Vargarna blir som paralyserade när det får syn på en hund. En gång när vi var ute i skogen och jag hade hunden lös kom hon springandes mot mig i en rasande fart och tätt efter kom vargen. Jag hade bössan med mig och hade vargen attackerat hunden skulle jag inte tveka en sekund. Ger den sig på hunden är det det sista den gör! Men trots att jag var nära upptäckte inte vargen mig förrän den var 30-40 meter ifrån mig, så fokuserad var den på hunden.

Anledningen till att vargarna är så närgångna tror Länsstyrelsen är att de troligtvis har sina valpar i närheten. Men trots närheten tror Björg inte att Länsstyrelsen kommer tillåta någon skyddsjakt.

— Nej, skulle det skjutas ett alfadjur som dessutom har valpar skulle det bli ett jäkla liv. Vi får helt enkelt leva med det här, avslutar Björg Sevelin.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela: