Siljan News logo
Annons
Många av Dalatrafiks bussar som rullar i Mora och Orsa är i dåligt skick, hävdar chaufförerna. De får rulla tills de rasar. Under onsdagen hämtades i Orsa en av bussarna av bärgare. Foto. Privat

”Det finns nog ingen som har något positivt att säga”

Det blåser rejält kring transportföretaget Transdev. Enligt uppgift slutade nyligen tre trafikledare inom områdena för Orsa-Mora och Leksand-Rättvik. En omorganisation gör att trafikledarna inte orkar med de utökade arbetsuppgifterna. Lägg därtill besvikna förare som åker omkring i farliga bussar åt Dalatrafik. Många har lämnat Transdev det senaste året.

— Det har gjorts en omorganisation. Vi har fått in en chef som tror att det som funkar i Stockholm, att det även ska gå här, men det gör ju inte det. Det är sånt missnöje, det verkligen kokar överallt inom inom företaget, säger chaufför 1 som vi pratat med.

Det är på många plan som det inte fungerar och så har det varit en längre tid inom Transdev, menar de vi haft kontakt med. Vi har pratat med flera chaufförer som vill vara anonyma, därför kallar vi dem chaufför med nummer.

— Och det är precis så företaget ser oss, inte som personer utan som nummer, berättar några av dem vi pratat med.

Annons
Det stormar kring Transdev, en jättekoncern med sitt huvudsäte i Frankrike. Foto. Jörgen Wåger

Den planerade omorganisationen bidrog till att tre trafikledare i höstas sa upp sig och de slutade sin anställning hos Transdev för någon vecka sedan. En av dem, Lisbeth Rusten, har varit trafikledare för kollektivtrafiken, främst i Leksand-Rättvik, men även för Mora-Orsa.

— Jag slutade på grund av alla förändringar som görs. Från att haft hand om till exempel bussar, så ska man som trafikledare jobba med alla trafikslag, inom alla områden, man ska ha hand om allt samtidigt.

Bara det är ohållbart, konstaterar hon.

Tidigare jobbade Lisbeth och övriga trafikledare enbart dagtid, men Transdevs plan är att det ska ändras till skift.

— Det kan innebära att man ibland börjar 04.30, då bussarna börjar rullar tidigt, och den sista trafikledaren slutar klockan 01.00, då vi har taxi som rullar sent.

Det är inte bara  Lisbeth som fick nog, ett par av hennes kollegor sa upp sig samtidigt i höstas.

— Hela tiden har det lagts på mer och mer jobb. Jag skrev ett brev till Transdevs högste chef i Sverige, men de var fast beslutna att genomföra den här omorganisationen och då fick det vara nog, till slut var måttet rågat.

— Sedan blir vi i princip behandlade som siffror. Vi jobbar på mindre orter och den mentaliteten funkar inte här. Jag ville inte vara kvar och göra ett dåligt jobb, motiverar Lisbeth Rusten varför hon sa upp sig och slutade som trafikledare inom Transdev.

En av Dalatrafiks bussar. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Det är stor brist på trafikledare. Chaufför 2 berättar om en trafikledare som fick en nyanställning, men som inte jobbade många dagar.

— Trafikledaren jobbade i fyra dagar innan denne inte orkade längre och blev sjukskriven.

Även chaufförerna sjukskriver sig.

— Förarna orkar inte längre och blir tvungna att sjukskriva sig för att kunna återhämta sig för att orka jobba sen, berättar chaufför 2.

Denne berättar vidare att fordonen är i så dåligt skick att de blir stående på verkstäder i veckovis. Det är även brist på verkstadspersonal, poängterar flera.

— Allt som kan rulla, det rullar, trots brister.

Chaufför 3 berättar att denne och kollegorna påtalat i två års tid på brister gällande en skolbuss.

— Det finns ingen skylt som varnar att det är en skolbuss, tänk om någon kör på ett barn, det vill man inte vara med om.

Denne bekräftar det här med brister på fordonen.

— Vi kör runt med trasiga fordon. Det är varningslampor som lyser, men då får vi höra att service görs efter 5 000 mil och då är det bara att köra så många mil, trots varningslampor som blinkar.

Liksom övriga har chaufför 3 full förståelse att trafikledarna säger upp sig.

— De får helt enkelt för mycket att göra, det blir ohållbart, konstaterar föraren.

Denne har många år inom branschen och har hela tiden sett hur det försämrats med villkoren.

— Förr kunde man ha ett liv vid sidan om. Att ha en familj och jobba som busschaufför i dag är ohållbart och att ha en hobby utanför jobbet, det funkar absolut inte med de arbetstider vi har.

Det kokar bland busschaufförerna, men arbetsmiljön är bra, hävdar Kent Svens, affärschef i Dalarna för Transdev. Arkivfoto. Jörgen Wåger

En busschaufför kan börja vid 06-tiden på morgonen och sluta vid 19-tiden.

— Det här har varit ett branschproblem länge, men nu är det än värre. Det blir bara försämringar hela tiden och hade jag nåt annat jobb så skulle jag tagit det direkt och jag vet många som tänker så. Men man behöver en inkomst och därför blir man kvar.

Inom bussbranschen är det delade turer då det är stort tryck morgon och eftermiddag.

— Gränsen när det gäller omloppstider ligger vid 13 timmar, mer får man inte ha som chaufför, inklusive två uppehåll som det kan vara när vi jobbar. Det är som att Transdev försöker göra alla passen riktigt usla, då de lägger passen på runt 13 timmar. I stället för att se sina medarbetare som en tillgång, så verkar de se oss som fiender,

— Det blir sämre och sämre och tyvärr tror jag inte vi har sett botten än, menar chaufför 3.

Chaufför 4 håller med ovanstående svidande kritik mot Transdev.

— Man får aldrig höra att de är tacksam, att man gjort ett bra jobb. Jag tycker fortfarande att det är roligt att köra buss och träffa resenärerna, men det är inte roligt att gå runt och vara förbannad när vi får höra nedvärderande om oss chaufförer. Det känns som vi bara är skit på golvet, säger ännu en besviken chaufför.

Foto. Arkivfoto

Arbetsmiljön inom Transdev är ett stort problem, konstaterar de vi pratat med.

— Det kokar överallt. Bara sedan i juni räknade jag till att det är åtta tjänstemän som slutat plus en massa chaufförer. Pensionärer som tidigare kört, de orkar inte längre. Det finns nog ingen som kan säga något gott om Transdev, jo möjligen de som är nyanställda, vi som varit med länge kan inte det, menar chaufför 1.

— Och den här omorganisationen. De plockar hit en chef från Stockholm som tror att det som funkar där, det ska fungera här. Det här med trafikledarna har ju ändå fungerat bra tidigare, men nu är det också förstört, fortsätter chauffören sin kritik.

Transdev kör kollektivtrafiken på uppdrag av Dalatrafik. Vi pratade med Dalatrafiks trafikchef Michael Lundström.

— De du frågar gällande arbetsmiljön, det får du ta med Transdev, det är de som anställer folk. Vi beställer trafik av Transdev och det vi tittar på är hur de sköter sitt uppdrag mot oss, om det fungerar bra.

Tycker du att Transdev sköter sitt uppdrag på ett bra sätt mot er?

— Ja, på det stora hela, tycker jag det. I höstas hade de problem med att det fattas chaufförer, men det har de rättat till.

Det finns uppgifter om problem med fordon som rullar fastän de kanske inte borde det, vad säger du om det?

— Jag vet att det har varit problem med fordonen, men det beror på att det inte finns reservdelar att få tag i, men så är det generellt över hela Sverige.

— Menar du den dagliga driften, så måste du ta det med Transdev, men naturligtvis måste fordonen vara godkända och besiktigade. Kör nån med farligt fordon, då blir det en polissak. Vi inom Dalatrafik gör också stickprovskontroller och det är något som görs hela tiden, kommenterar Michael Lundström fordonens skick.

Kent Svens, affärschef i Dalarna för Transdev, känner inte alls igen sig i kritiken som riktas mot företaget.

— När det gäller arbetsmiljön så är vår uppfattning att den är bra. Vi har regelbundna möten varje månad och en bra dialog med förarna. De är det viktigaste vi har och vi lägger ner mycket energi för att få till en bra arbetsmiljö. Förarna får också komma med förslag och sedan belönas det bästa förslaget varje månad.

— Sedan har jag förståelse för förarna till exempel i Orsa när det gäller arbetstider, att de inte är nöjda med dem. Men det är en mindre ort och vi har inte körningar mitt på dagen, då blir det delade turer.

Annons

I det här ska poängteras att Siljan News haft kontakt både med förare i Orsa och Mora.

När det gäller trafikledarna så har de inte fått mer att göra, utan tvärtom, menar Svens.

— Förut hade trafikledarna mer att göra, de hade även andra sysslor. Det kanske passade en del, men nu gör vi om att så att det blir renodlade trafikledare och det här är ingen omorganisation, det är bara ett nytt arbetssätt. Vi har samma antal trafikledare som tidigare, sex stycken. Förutom att det är två som slutade nyligen, men vi har två som ska börja här mars och då är vi så många som vi ska vara.

Kritiken mot att det rullar farliga bussar, stämmer inte alls, enligt Svens.

— Vi kan inte åka omkring i farliga bussar, det är självklart. Vi gör kontroller på fordonen varje dag.

— Sedan har det stått fordon länge på verkstan, men det är på externa verkstäder, inte på våra egna, då det är garanti kvar på bussarna. De får inte tag i reservdelar och det är inte något vi kan göra något åt, mer än att trycka på från vårt håll och det gör vi.

Den personal inom Transdev som vi pratat med och deras framförda kritik har Svens lite förståelse för.

— Det är de här arbetstiderna med delade turerna, att man får vara ledig mitt på dagen, det förstår jag att man inte tycker om, men det går inte att göra något åt.

— Det är jätteviktigt att vi tar hand om vår personal, vi har ofta möten och gör förbättringar hela tiden, poängterar Kent Svens.