
”Det är många nya ansikten vilket är otroligt roligt”
För ett år sedan bytte hundföretagarna Nathalie Nilsson och Michael Fredriksson stadsliv mot lantliv på en gård i Gulleråsen. Här bor de med sina två fyrbenta vänner Healy och Siri och kan numer hålla sina hundkurser direkt utanför husknuten.
— Det är en ren slump att vi hamnade här. Vi bodde i lägenhet i Gävle och hade företaget där men vi kände att vi ville komma ut i en lugnare miljö och letade efter en gård eller hus att hyra i närheten men vi hittade inget och så råkade jag hitta den här gården för uthyrning. Det var ju lite av en chansning att flytta men det är värt det alla dagar i veckan, Dalarna har alltid legat oss varmt om hjärtat och vi trivs här, säger Nathalie.
I augusti förra året gick flyttlasset till huset som ligger på en liten kulle i byn med väg 301 nedanför. Tillsammans driver de företaget Hundiahöjden och fördelen här på gården är att det finns en stor äng och ett uthus de kan använda till sina olika hundkurser. Att ha större frihet här är givetvis ett plus och året summerar de som riktigt bra men med nya erfarenheter jämfört med att bo i lägenhet.
— Den största skillnaden är all snö som kom, skrattar Michael. Vi hade så klart räknat med vinter och snö men det var sådana otroliga mängder så man fick sig en ny erfarenhet av att röja snö kan man säga.
Nu dröjer det förhoppningsvis ett tag till snön kommer, än så länge sjunger fåglarna och gräset grönskar. Just närheten till naturen, lugnet och att bara kunna gå utanför dörren med hundarna är de stora fördelarna med flytten tycker de båda. Företaget de driver riktar in sig på kursverksamhet med såväl vardagskurser som tävlingskurser och under åren i Gävle har de även drivit hunddagis samt tagit emot problemhundar för utredning.
— Själva problemhunds delen har minskat sedan vi flyttade hit, det blev ett uppsving under pandemin när många skaffade hund när de var hemma och så gick de tillbaka till jobbet och fick vardagsproblem så där såg vi en ökning men sedan har det minskat lite efter det, det är någon förfrågan då och då, säger Michael.
Hunddagiset slog de igen i samband med pandemin och i dag finns inga planer på att driva någon sådan verksamhet här. Nu satsar man mycket på kursverksamhet som bland annat den relativt nya sporten Hooper och den populära grenen Nosework som är Sveriges snabbast växande hundsport och har exploderat sedan den kom för tio år sedan.
— Vår stora favorit är nosework, vi tycker att det är en fantastisk aktivering för hunden för de blir nöjda och trötta men det är även en jätterolig sport och det är ett stort intresse för de kurserna.
— Vi har nyligen avslutat en kantarellkurs och det är också kul, allt nosarbete ligger oss extra varmt om hjärtat. Och nu har det varit ett bra svampår också så det är kanske fler som fattar intresse för det, säger Nathalie entusiastiskt.
Flytten från Gävle och kunderna där gjorde inte att företaget fick dra ner på sin kursverksamhet som de hade räknat med. Skillnaden nu är att fler åker en bit för att delta.
— Många nya från bygden och även långväga, det är många nya ansikten vilket är otroligt roligt. Det är mer jakthundar här på kurs kontra när vi bodde i stan så det har varit jätteroligt när de blir mixat, säger Nathalie.
— De vi får hit har ett intresse av att ha aktivitet för hundarna när de inte jagar om man inte ser till vanliga valp – och vardagslydnadskurser. Det är många som kommer både på Nosework och det vi testar nu, säger Michael och pekar på bågarna som ställts upp i hagen.
Det han syftar på är den unga sporten Hoopers som fortfarande inte har så många utövare i Sverige men som de vill få i gång uppåt i landet. I Danmark har det varit en officiell sport ett tag vilket gjort att sporten börjat växa i södra Sverige. Både Michael och Nathalie är instruktörer, domare och tävlingsledare i sporten som de gärna ser växer uppåt i landet.
— Det har inte blivit en officiell sport här än men det är på gång. Det påminner om Agility men man har tagit bort skarpa svängar och höga hopp och mer eller mindre lagt till att du ska fjärrdirigera din hund. Tanken är att du ska stå på en angiven plats och dirigera en hund genom en bana, förklarar Michael.
— Vi har gjort en liten satsning och försöker få i gång det både mot hundägare för att börja träna och kanske börja tävla och sedan har vi också en instruktörsutbildning i det för att sprida det ännu mer. Vi är inte helt ensamma om att ha det i Dalarna, det finns ett par aktörer till så det är kul att det börjar komma i gång, säger Nathalie.
Vad är det som är roligt med Hoopers?
— Det är en väldigt utmanande men rolig sport. Mycket av det vi gör med våra hundar handlar ofta om att vi vill ha hunden nära oss och den biten från att de är små med koppelträning. I det här är tanken att jag ska kunna stå 15 meter ifrån en bana och skicka min hund och den ska kunna höra och se vad jag visar för signaler på avstånd, så det är den stora utmaningen sedan tycker hundarna ofta att det är väldigt kul för det involverar att de får springa och så.
— Det är en sport som passar egentligen alla hundar, sporten är gjort för aktivering av seniorer från början när det kom eftersom den är så mjuk i banan.
Under helgen som var avslutade fyra nya Hoopers instruktörer sin utbildning på gården och nu väntar en hösttermin med olika kurser och en spöklik aktivitet i november.
— Vi brukar ha en årlig inofficiell tävling i samband med Halloween i nosework som är lite spökmiljösök för hundarna så det är det som ligger på agendan nu först och främst, avslutar Nathalie.