Bilmani på Kulturhuset

Dela:

På lördag öppnar Kulturhuset i Rättvik sin utställning Bilrelaterat. Fram till den 16 september kan du i entréhallen se en fotoutställning med kända och okända fotografer ur Rättviks bildarkivs gömmor samt modellbilar i skala 1:43 och 1:18. Modellbilarna ägs av samlaren Leif Tapper från Leksand.

— Jag har ett bilintresse i botten och modellerna visar ju bilarnas historia och utveckling, säger Leif.

Fem montrar är fyllda med vackra bilar. I en trängs modellerna från Bugatti i en annan Mercedes från åren 1926-1960. Där finns också Volvo duetter och polisbilar från 1955-1970. Ni som gillar Buick lär heller inte bli besvikna då det i en monter finns 50 sådana från årgångarna 1934 till 1972.

Den femte montern innehåller Ferraris och där finns Ulf Norinders Ferrari 250 GTI från Targa Florio 1964 samt Daytona samma år. Den sistnämnda versionen finns enbart i tio exemplar.

— Det har väl blivit lite av en mani det här med att samla på modellbilar. Jag är modellbilsredaktör i tidningen Nostalgia sedan 1994 och det har ju naturligtvis hjälpt till. Mycket av det som finns på utställningen har jag haft i min ägo länge. Nu jagar jag bara exklusiva bilar som jag köper, säger Leif.

Har du bilarna uppställda hemma?

— Bara 2 800 av totalt 5 500, alla får inte plats. Det här ska egentligen stå utställda hela tiden någonstans. Den här typen av modellbilar som är tillverkade i metall är på väg att försvinna, de är för dyra att tillverka. Istället görs de i plast. Den äldsta modellbilen jag har är väl 40 år gammal och är värd runt 20 000 kr.

Så slänger jag upp det så får jag köpa den?

—Hela samlingen är faktiskt till salu. Jag har ingen därhemma som delar mitt intresse och någon gång måste jag väl ge mig, så får jag ett bud så kanske jag nappar, säger Leif.

Under vecka 30 och 31 kommer konstnären Laggar Jan Tigerstrand att var på plats för att måla ett konstverk av en Chevrolet 56 i naturlig storlek.

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla