
Orsaborna bör få besluta om vindkraften i en folkomröstning
Orsaborna bör få besluta om vindkraften i en folkomröstning. Det föreslår de två styrande partierna i Orsa kommun, Centerpartiet och Socialdemokraterna.
I ett gemensamt pressmeddelande skriver de två toppnamnen i de styrande partierna, Mikael Thalin (C) och Magnus Bjurman (S), att de vill anordna en folkomröstning i denna fråga.
— Vi hoppas att samtliga fullmäktiges partier ska ställa sig positiva till förslaget och vi kommer att bjuda in till en diskussion om detta. Det behöver upprättas en plan för processen, formulering av frågan som ska ställas i folkomröstningen med mera. Vilka beslut som ska tas inför anordnande av en folkomröstning är reglerade i lagen, skriver Thalin och Bjurman i pressmeddelandet.

Dalavind har meddelat att de går vidare och skickar in en tillståndsansökan till länsstyrelsen för att bygga vindkraftspark i Orsa och Ljusdal, vilket Siljan News berättade tidigare under fredagen. Utifrån det yttrande som de politiska partierna lämnade in i samrådsskedet är projektet minskat och området närmast Koppången är borttaget.
Länsstyrelsens process tar nu vid. Det beräknas ta ungefär ett år för länsstyrelsen att utreda samtliga delar av ansökan. Därefter kommer allmänheten att få yttra sig samtidigt som kommunen ska ta ställning till projektet, det så kallade vetot.
— Frågan har många dimensioner, konstaterar Mikael Thalin och Magnus Bjurman.
I pressmeddelandet skriver de till exempel att det blir en påverkan på natur och närmiljön, där verken placeras och synligheten från olika delar av kommunen kan bli påtaglig.
En annan är att behovet av elenergi förväntas öka kraftigt samtidigt som elpriserna behöver sänkas.
Projektet har också påverkan på den lokala ekonomin, inte minst tack vare kopplingen till att det är Orsa Besparingsskog som arrenderar ut marken, understryks det i Centerpartiets och Socialdemokraternas gemensamma uttalande kring Dalavinds nya förslag om vindkraft.
— Vår uppfattning är att Orsaborna bör få ta ställning till projektet i en folkomröstning. Eftersom kommunala folkomröstningar enbart är rådgivande, så måste folkomröstningen kombineras med ett löfte att politikerna kommer att rösta i enlighet med utfallet och folkets vilja, poängterar de två ordförandena i respektive styrande partier.

Mikael Thalin (C) och Magnus Bjurman understryker också att det ska framgå att det politiska beslut som blir, ska gå efter hur Orsaborna röstat gällande vinkraftsfrågan.
— Det måste vara väldigt tydligt att Orsabornas vilja kommer att respekteras annars finns risk för en svekdebatt.
Politikerna nämner gärna sin vision att Orsa ska ha Sveriges bästa invånardialog. Går Centern och Socialdemokraternas förslag igenom, ges verkligen möjlighet för Orsaborna att påverka i den här frågan.
— Ökad invånardialog och att öka möjligheten för Orsaborna att påverka är en viktig del i Vision Orsa 2050. Att anordna en folkomröstning i denna fråga där kommunen har ett direkt och avgörande inflytande och där frågan påverkar samhället i hög grad är ett sätt att jobba i den riktningen.