Siljan News logo
Annons
En smärt och vältränad Kalle Moraeus med sin bok; Tjur på retur. Foto. Jörgen Wåger

”Jag har fått tillbaka livskvalitén”

Kokbok har han varit med och skrivit tidigare. Nu har Kalle Moraeus släppt en bok som är betydligt allvarligare än maträtter. Den här gången skriver han om livet i stort och hur man kommer tillbaka när livet är på väg utför.

— Kokboken kom år 2000, det var längesen och då skrev jag i stort sett bara förord. Det är här något helt annat, nu är jag ute på mark som är totalt otrampad för mig, säger Kalle om sin riktiga bokdebut.

”Tjur på retur” har den jaktintresserade Kalle döpt sin bok till. Ett passande namn för en person i hans ålder, menar den 57-årige artisten.

— Man brukar säga så om gamla älgar, att de är tjur på retur. De får mindre horn som sitter glesare, de får stryk av de yngre tjurarna och korna vill inte vara med en tjur som är på retur, förklarar Kalle titeln på boken.

— Kvinnor har klimakteriet, vi män har inte nåt sånt, men det händer något hos oss män i åldern 45-55 år. Från att tidigare ha varit en alfahanne, blir man i stället en betahanne, fortsätter han.

Annons
Kalle Moraeus i köket på Orsa Hornberga gård. Foto. Maria Spring

I boken skildrar han många män, eller gubbar, som han träffat genom alla år.

— Det är gubbar som under hela mitt liv gjort intryck på mig, från män i min uppväxt, från då jag var barn, till de jag träffar i dag. Det finns mycket humoristiskt i gubbar som man skrattar åt, nu är jag själv där, det är det jag försökt förmedla, säger han.

Från början var det tänkt att Kalle skulle skriva en kokbok – igen.

— Men när jag höll på att skriva så ändrades det efter tag till att bli en hälsobok. Sedan gick det över till att bli en bok om mig själv och hur det är att bli äldre, förklarar han processen hur ”Tjur på retur” växte fram.

Det är inte alltid så lätt att bli äldre, vilket förmedlas i boken.

— Jag har kompisar som fått diabetes, de har hjärtproblem och det är allt möjligt som kan hända i den här åldern, konstaterar han.

Camilla Wislander (rosa tröja) och Marika Carlsson, till höger, är två av deltagarna i ”Den stora hälsoresan” tillsammans med bland annat Kalle Moraeus. Foto. Maria Spring

Kalle erkänner att han också inte mått så bra i perioder.

— När den här pandemin slog till, så blev jag en soffpotatis. Men det behöver inte bli så, man behöver inte bli en tjur på retur. Man kan ändra livsstil och börja träna, gör man det kan man få bukt med både diabetes, hjärtproblem och övervikt.

Och då kommer vi in på något som Moraeus är högaktuell i och har så varit under snart fyra månader, tv-programmet som går under namnet Den stora hälsoresan.

— Att programmet går samtidigt som jag släpper boken är verkligen en bra tajming, konstaterar han.

Den stora hälsoresan, där Kalle är en av flera kändisar som kämpar för att få bättre hälsa, sänds nu på Discovery Plus, men för den som inte har den kanalen så visas programserien, som är i åtta delar, i höst på kanal 5.

— Serien har kommit till det fjärde avsnittet och nu på tisdag ska vi spela in finalprogrammet, det åttonde och sista, berättar Kalle.

Kalle Moraeus i köket på Orsa Hornberga gård, där han är en av delägarna. Den långe mannen bakom Kalle är före detta handbollsspelaren Magnus Wislander samt hans fru Camilla, som också varit en duktig handbollsspelare. Paret Wislander är liksom Kalle med i programserien ”Den stora hälsoresan”. Foto. Maria Spring

Han poängterar att det här inte är något viktminskningsprogram och det är heller ingen tävling där någon deltagare åker ut.

— Visst finns det de som ville gå ner i vikt med hjälp av programmet och jag är en av dem.

Och att han gått ner, det räcker med att titta på honom lite snabbt för att se det.

— Jag får inte säga hur många kilo jag blivit av med, men det är mycket jag gått ner, avslöjar han.

Det är en pigg och glad Kalle vi pratar med. Träningen har gjort honom gott. Han har fått ett helt annat liv tack vare programmet, menar han.

Kalle tränar och mår bra och han har inte druckit alkohol på fyra månader, berättar han stolt.

När vi träffar honom kan vi konstatera att det är en mycket mindre Moraeus nu än vi sett tidigare.

— Visst har han blivit smal, säger en förbipasserande när vi ska ta ett par bilder i centrala Orsa.

Och det har han verkligen. Det vi ser nu är en helt annan Kalle än den som till exempel var programledare i Moraeus med mera som under sju säsonger spelades in vid Orsasjöns strand.

— Så som jag väger nu, då får vi gå tillbaka till 80-talet, konstaterar han nöjt.

Kalle Moraeus lagade mat åt sina kompisar i tv-serien ”Den stora hälsoresan”. Här ser vi under inspelningen bland annat Viktor Frisk, Sofia Wistam och Camilla Wislander. Marika Carlsson är lite skymd. Foto. Maria Spring

Det här är andra säsongen av Hälsoresan och det är inte ett helt okontroversiellt program som tär på deltagarna. Men Moraeus, han trivs som fisken i vattnet.

— För mig är det här alldeles perfekt. Jag har ett program jag ska följa, såväl träningsschema som hur mycket och vad jag ska äta.

— Jag har inga problem att äta det vi får äta och jag tycker om att träna.

Det blir en hel del tid i gymmet. De övriga deltagarna i ”Hälsoresan” var för övrigt i Orsa för en tid sedan och Kalle tog bland annat med gänget till Orsa Träningscenter.

— De bodde i Grönklitt, men besökte även Orsa Hornberga Gård där jag lagade mat åt dem, berättar Kalle som är en av delägarna i den återupplivade gården i Hornberga.

I programmet är alla vinnare. Målet är att få en bättre hälsa och det har Kalle verkligen fått, intygar han.

— Jag har fått tillbaka livskvalitén. Genom att se till så att kroppen mår bra, att den har en bra funktion, så kan man backa åldrandet. Man blir yngre genom träning och man mår så mycket bättre, konstaterar han glatt.

Att gå ner i vikt är ”ingen konst”, det svåra är att hålla sig till den nya matchvikten.

— Jag har gjort viktresor förr. Det är inte lätt att anpassa kroppen till den nya vikten, då den är van något annat. Det tar 7-8 år att ändra sin setpoint. Säg om man tar bort, nu drar jag bara till nåt, 30 kilo, då kommer kroppen göra allt för att gå tillbaka till den tidigare vikten.

Den här gången är han övertygad om att han ska klara av att ändra sin setpoint. Det får ta de där 7-8 åren om det behövs det.

— Det krävs väldigt mycket disciplin för att klara av det. Men jag kommer absolut att fortsätta med det här nya livet.

— Sedan har det här programmet mycket gått ut på muskulärt byggande. Jag är inte ute efter att få några magrutor, jag kommer att fortsätta träna, men främst köra kondition, jag är mer intresserad av det.

Annons
En smärt och vältränad Kalle Moraeus med sin bok; ”Tjur på retur”. Foto. Jörgen Wåger

Sista avsnittet av ”Häsoresan” spelas som sagt in nu på tisdag (27/4) och nyligen släpptes boken ”Tjur på retur”. En bok som han erkänner var livrädd när den skulle släppas.

— Det var mycket värre än att stå på scen, det vet jag att jag kan. Men det här… Det här var som att kasta sig ut i rymden, jag har varit så nervös över hur den skulle tas emot.

Kalle hade inställningen att…

— Jag var beredd på att boken skulle totalsågas. Det här var en grej som jag inte har koll på, helt annat än att spela fiol.

Men boken möttes inte av någon motorsåg. Tvärtom, så har ”Tjur på retur” tagits emot mycket väl.

— Den finns också som ljudbok på Storytel. Där kan man skriva omdömen vad man tycker om boken och det har varit så mycket positivt. Det är jätteroligt att den fått så mycket beröm, väldigt kul, säger Kalle tacksamt.

Skrivandet av boken kallar han ”otrampad mark”. Men nu pratar han redan om att fortsätta på den stig han nu börjat trampa upp, en stig som han bara är i början av.

— Det var väldigt roligt att skriva och det kan nog bli mer. Men det var en lång sträcka innan den här boken blev färdig, jag började 2018, så det tog flera år.

— Nu måste jag få njuta av det här, så får vi se om det blir nån mer bok i framtiden, säger artisten, programledaren och numera även författaren från Orsa.