Siljan News logo
Annons
Här ser vi de nya ägarna av Frelins, Hulya och Tevfik Yasar samt Ensar Yasar. Foto. Jörgen Wåger

”Folk som kommit in har blivit överraskade”

Den har stått tom en tid, gamla anrika Frelins. Men numera är det åter fart i den centralt belägna lokalen. Thaimat har nu ändrats till vanlig svensk husmanskost.

— Vi har fått så mycket positiva kommentarer sedan vi öppnade, berättar Hulya Yasar

I början av 2019 öppnades en thairestaurang i Frelinshuset vid gågatan, men den verksamheten drevs där bara i cirka ett år. I december 2020 berättade Kurt Kåhlén, en av de dåvarande ägarna av Frelins tillsammans med tre andra, att man var på väg att sälja fastigheten.

Det är först nyligen som det blivit känt vilka som köpt Frelinshuset, Hulya och hennes make Tevfik, välkända restaurangägare från Mora.

— Vi ville vara lite hemliga, säger Hulya med ett skratt.

Men nu är det ingen hemlighet längre. Frelins är faktiskt inne på tredje veckan som man har öppet.

— Med tanke på pandemin, så ville vi öppna lite försiktigt och förra måndagen kan man väl säga att vi öppnade på riktigt.

Och de nya ägarna har tagits emot med öppna armar av Orsaborna, som längtat efter att den i centrum så perfekt placerade restaurangen åter ska öppna efter att till och från varit stängd i flera år.

Annons
Här ser vi de nya ägarna av Frelins, Hulya och Tevfik Yasar samt Ensar Yasar (blå tröja). Foto. Jörgen Wåger

— Folk har kommit in här och sagt; ”Aha, är det öppet här, vad trevligt”. De har blivit överraskade och det har bara varit positivt.

Paret Yasar kommer ursprungligen från Turkiet. Deras son är 25 år och ungefär lika länge har paret varit i restaurangbranschen. I familjen finns också två döttrar, 24 och 14 år gamla.

Första anhalten efter flytten från det forna hemlandet blev Stockholm, sedan gick flyttlasset till Dalarna och Mora.

— Vi drev Åhlénsrestaurangen i 12 år, sedan flyttade vi till Noret, där vi var i elva år. Restaurang Jugen Jon (Sollerön) hade vi i fem år och två år drev vi den samtidigt som vi hade restaurangen i Noret, berättar Hulya.

I Noret var de senast, men när hyran höjdes valde paret Yasar att avveckla sin verksamhet där. Men att lämna restaurangbranschen, det ville inte Hulya och Tevfik. Då dök det här med Frelins upp.

— Det är så många som rekommenderat Frelins, att det är jättefint och ett bra läge. Och då tänkte vi; ”Ja, varför inte.”

Noretrestaurangen lämnade paret för ungefär en månad sedan. Efter en renovering smygöppnades Frelins i mitten av april.

— Det var mycket som var väldigt gammalt. Vi har kastat en hel del som fanns här, tagit med en del från Noret och vi har renoverat köket och serveringen, berättar paret.

Så nog har Frelins fått sig en uppfräschning, kan vi konstatera.

Här ser vi de nya ägarna av Frelins, Hulya och Tevfik Yasar samt Ensar Yasar (blå tröja). Här inne i den klassiska restaurangdelen; Lilla Paris. Foto. Jörgen Wåger

Men en sak har de fått order att inte renovera; Gamla klassiska Lilla Paris.

— Kurt (Kåhlén) sa att här måste det se ut som tidigare och vi fick lova honom att inte renovera, säger Hulya och Tevfik med ett skratt.

Det är fyra personer som driver restaurangen, förutom ägarparet Yasar, även Tevfiks brorson Ensar, som även jobbat åt paret i Noret, samt Hulya och Tevfiks son.

— Sonen vill inte vara med på bild, säger Hulya när undertecknad frågar var den fjärde är när det är dags för fotografering.

Det är öppet alla dagar, från 11-tiden tills klockan 20.

— Bara pandemin avtar och de släpper på restriktionerna så ska vi ha öppet längre.

Och de räknar med att klara det på fyra personer.

— Sonen kan vara lite lat, så han kan gå hem rätt som det är, skrattar Hulya.

— Ensar jobbar sina åtta timmar, sedan är det jag och maken som får jobba mycket. Vi är vana vid det, så det är inga problem.

Svensk husmanskost serveras på lunchen och även pizza finns på menyn. Vill man ha maten hemkörd, ordnas det.

— Sedan serverar vi á la carte och vi har även turkiska rätter, mycket gott, tipsar Hulya.

Vill man ta något starkare till maten så finns fullständiga rättigheter.

— Folk är intresserade och tycker det är kul att vi har öppnat Frelins. Det är fint och mysigt och vi trivs här, poängterar de nya ägarna av den anrika restaurangen.

Annons