Med stöd av:
Bo & Jobba vid Siljan

”Hur gick det här till egentligen”

Dela:

Det är inte bara i pingis det kan gå undan. Sedan sex år tillbaka spelar Max, sonen i huset, ishockey i Leksand och under åren har det blivit många restimmar. Hela proceduren med resor och träning tog fyra timmar per träning/match, vilket blir många timmar på en säsong.

En dag kikade de på bostäder men att som i Olles fall jobba som byggare och köpa ett renoveringsobjekt var aldrig aktuellt, så kul är det inte att snickra tyckte familjen. Men så såg de parhusen på Myran och Lotta blev eld och lågor. Kontakt togs med mäklaren.

—Vi var de första som tecknade oss för en bostad här uppe. Samma dag som vi skrev på hade vi visning på huset i Bjursås. Det var lite läskigt att ha två hus samtidigt men samma dag fick vi ett bud på huset i Bjursås och det blev sålt, säger Lotta och Olle.

Det var sedan som det tog fart. Parets hus i Bjursås var betydligt större än det som de nu bor i. Olle hade sett en skylt i centrala Leksand att det fanns magasinsutrymme att hyra så han tog reda på vem det var som hade lokalen. Det visade sig att det var samma person som han arbetade åt. Världen är inte större än så.

Huset i Bjursås var nu inte längre i deras ägo och deras nya var inte klart. Familjen flyttade in i sin husvagn på Leksand Strand och bodde i den fram till skolstarten då de hyrde en stuga på samma ställe för att få lite mer ordning och reda för barnens skull.

—Vi tänker på det ganska ofta, hur gick det här till egentligen?

Olle har jobbat på byggen stora delar av sitt liv men bestämde sig för att efter man har fyllt 40 så ska man vara rädd om kroppen. Nu råkade slumpen göra så att han vid den tiden blev slöjdlärare och var det i 14 år. Nu har han startat eget som byggare och är 57 år, men kroppen har fått vila så han är fräsch.

Lotta pendlar tre dagar i veckan till Falun där kontoret ligger men är ofta ute på rull i landet. Hennes jobb är att kartlägga kyrkogårdar och att kartlägga en kyrkogård är precis vad det låter som. Lotta gör kartor, fotar med drönare, mäter och antecknar. Man lär sig något nytt varje dag.

Vad är den största skillnaden mellan Bjursås och Leksand?

—Platt, det är platt här i jämförelse med i Bjurs, säger de skrattandes. Sen är det utbudet som skiljer, det finns mer både att göra här och ett större utbud när vi ska handla.

Det var hockeyn som fick familjen att flytta hit. Att Max spelar här och att Olle är hjälptränare vet du. Men inte nog med det Elin är också tränare för knattarna. Bra där med kvinnlig tränare i en annars mansdominerad värld.

Snart dags för första julen i det nya huset.

Fakta

Namn: Olle Dicksved, Lotta Kajgård barnen Elin och Max
Ålder: 57, 44, 16 och 13
Bor: Myran Leksand
Bodde: På toppen i Bjursås med utsikt ända till Borlänge.
Intressen: Olle gillar hockey, fiske och skidor. Lotta gillar att pyssla i nya huset, trädgård och att träna.
Yrke: Lotta jobbar på Sweco och kartlägger landets kyrkogårdar. Olle är byggare med egen firma.

Olles firma heter bygg & vildmark och inriktar sig som du förstår på att bygga men den andra delen hoppas han kunna sätta lite mer fart på. Han är utbildad vildmarksguide och brinner för att vara i naturen och har byggt flera egna kajaker. Något av det bästa han vet är att ta med sig folk och sätta på sig skidorna och ge sig ut i ospårad terräng. Lotta planerar att börja att träna på Leksandshallen dels för att röra på sig men också för att komma in i ett socialt sammanhang på den nya bostadsorten.

Är det svårt att överge ett hus som man själv har byggt som det i Bjursås?

—Inte ett dugg. Vi skulle inte ha gjort det efter tio år. Det här blir som en nystart, vi lär känna lite nytt folk. Det gamla huset var på två våningar, nu bor vi i en enplanslösning, jätteskönt, säger Lotta.

Vi sitter och fikar vid deras köksbord och tittar ut över hästhagen när Olle och Lotta säger att de bor på landet men att det inte är långt till något. Det är inte speciellt lång till Bjursås heller men språket kan skilja en hel del, och nu är det upp till bevis.

Språktestet

Rålös –  Ja, det är väl när man inte vet vad man ska säga, säger Lotta.
Tjäxa – Kärra, föreslår Olle.
Ofråjin – Fundersam, säger Olle.
Vântrojin – Vänlig, säger Lotta.

Rätt svar och en del andra ord hittar du här.

Känner du någon som också borde presenteras i vår serie om Nya grannar? Tveka inte att tipsa oss på redaktionen@siljannews.se

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla