Siljan News logo
Annons
Här har vi Peter Hamrén, till vänster, under en företagarfrukost för ett par år sedan. Arkivfoto. Jörgen Wåger

”Vi hamnade i kläm mellan storbolagen”

Så sent som i början av veckan fanns det hopp om att rädda Bröderna Hamrén från en konkurs.

Men när pengarna som de budgeterat för inte kom in fanns ingen annan utväg än att begära företaget i konkurs.

— För att förklara det enkelt så hamnade vi i kläm mellan storbolagen.

Det säger Peter Hamrén, en av delägarna i Bröderna Hamrén. De två andra är hans bror Jörgen samt Markus Zettergren.

Det är av förståeliga skäl en bedrövad Peter vi pratar med fredag förmiddag.

— Det är så tråkigt, det finns inget tråkigare än att berätta för de anställda att vi måste avsluta en verksamhet.

Annons
Så sent som i januari i år under en företagarfrukost berättade en av delägarna, Jörgen Hamrén, om jobb som Bröderna Hamrén utfört och de jobb företaget hade på gång. Foto. Jörgen Wåger

Bröderna Hamrén har närmare 30 anställda inklusive ägartrion. Torsdag förmiddag fick de anställda det dystra beskedet.

— Jag har varit hos Hamrén i fyra år. Vi fick reda på det (konkursen) på ett bra sätt, jag vill inte säga mer än så, kommenterade en de anställda som vi hade kontakt med under torsdag eftermiddag.

Peter döljer inte hur ledsen han är över att man tvingades meddela det tråkiga.

— För oss har det under alla år inte funnits något viktigare än vår personal. Man måste behandla människor med respekt och vi har alltid varit noggranna med det, poängterar han.

— Det var fint att träffa personalen i går och det visar vilka omtänksamma människor vi har jobbat med, vill Peter Hamrén ha sagt.

Så sent som i januari i år pratade Jörgen Hamrén på en företagarfrukost om jobb man gjort och byggen företaget höll på med och hade på gång. Då såg allt bra ut.

— Ja, det känns extra tråkigt att avsluta en verksamhet som går så pass bra. Vi är förhållandevis ett ganska stort företag i Orsa, men små när när det gäller de riktigt stora bolagen och det var där vi hamnade i kläm, enkelt förklarat.

Annons

Han vill inte gå in på några djupare detaljer, då det lätt kan misstolkas.

Det kärva läget har funnits en tid, men så sent som i början av veckan fanns det hopp, menar Peter.

— Jag var verkligen beredd att satsa så sent som i början av den här veckan. Vi hade en bra plan och förhandlade med storbolagen.

— Men när vi såg prognosen att även 38 Bygg AB var på väg att gå i konkurs, blev det en kundförlust. Sedan gick förhandlingarna med storbolagen inte som vi hoppades på, då fanns det bara en utväg, menar Hamrén.

38 Bygg AB, med säte i Mora, ägs av före detta Mora IK-spelaren Adam Masuhr. I den konkursen berörs nio personer.

I höstas gick ett annat Moraföretag, FH Tech, i konkurs. Många företag blev drabbat av den konkursen, bland annat Bröderna Hamrén.

— Visst påverkade den konkursen oss till en viss del. Vissa saker klarar man av, vi körde vidare, men när man plussar ihop allting så blir det förstås inte bra. Det som hände nu, när en finansiär inte kan hjälpa en, det blev punkteringen, konstaterar han.

Omsättningen för Bröderna Hamrén ökade kraftigt från 40 till 64 miljoner mellan 2022 och 2023, så egentligen var det här ett välmående företag.

— Det var ju inte så som det är under en högkonjunktur, men vi hade en bra orderstock, vi hade jobb åt gubbarna, därför känns det här så sorgligt.

Annons

Bröderna Hamrén hoppas komma tillbaka i någon form, men det är för tidigt i dagsläget att säga hur det kommer att se ut.

— Vi tycker fortfarande det här är kul och vi har goda kundrelationer, men nu hamnade vi i kläm i en storbolagsmiljö i vårt Tandådalsprojekt.

— Vi har ju även vårt fastighetsbolag, det drabbas inte av den här konkursen. Nu får vi ta hand om det och hjälpa andra Orsaföretag med lokaler.

Av förståeliga skäl är det mycket känslosamt att drabbas av en konkurs, vilket Peter är öppenhjärtig med.

— Man går runt här och ser hur mycket som behöver göras, ena stunden är man i något slags ”fixarmood”, i nästa stund är man ledsen…

Läs även: