
”Så närproducerat det kan bli” – Fröken Mobil återbrukar telefoner
Emelie Karlsson lämnade arbetet inom specialistsjukvården efter att ha upplevt pandemin på ett allt för nära håll.
Istället sökte hon arbete vid Phoneix på Experium i Sälen. När butiken stängdes bestämde Emelie sig för att fortsätta på egen hand och driver nu företag som Fröken Mobil.
Hos Emelie blir gamla mobiltelefoner till nya. Ett återbruk som gynnar både miljö och plånbok. Enligt Emelie behöver alla inte nya mobiler, så länge man får ut det man vill ha går det lika bra att använda sin gamla eller köpa en begagnad.
— När butiken stängdes sa folk att ”det är ju du som är varumärket” och alla var besvikna över att vi skulle slå igen. Jag tänkte att jag tycker att det här är så roligt så då får jag starta eget, berättar Emelie glatt.
Allt låter så självklart och naturligt men för bara några år sedan pendlade Emelie från Sälen till Eskilstuna för sitt arbete på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Under pandemin fick hon uppleva sjukdomens katastrofala följder på nära håll. Arbetssituationen var oerhört tung och när det värsta var över hade Emelie fått nog och bestämt sig för att lämna yrket inom specialistsjukvården.
— Det var fruktansvärt. Jag var så trött. Vi hade flera hundra dödsfall och jag arbetade med minst 150 av dem. Vi hade liksäckarna på kontoret till slut. Jag tänkte att jag gör vad som helst, bara inte det här, berättar Emelie.
Emelie bestämde sig för att söka jobb i Phoneixbuktiken på Experium och gjorde minst sagt ett gott intryck på intervjun.
— Jag är också aktiv inom försvarsmakten och tycker att det ska vara ordning och reda. Det är viktigt att göra kunden nöjd. Det där kom väl fram på intervjun och när de hörde av sig efteråt sa de att jag fått jobbet men undrade också om jag kunde tänka mig att vara butikschef, berättar Emelie.
Att hon inte hade någon erfarenhet som mekaniker spelade mindre roll och Emelie lärde sig snabbt. Genom att jämföra en hel mobil med en trasig kunde hon snabbt se vad som behövde göras, en metod som imponerade på hennes mentor.
— Han frågade om jag hade skruvat något innan och jag sa att lite hade jag skruvat, nån klocka eller så. Men jag kan väl lära mig! Det var lite som Pippi Långstrump kan man säga, skrattar Emelie.

Nu stortrivs Emelie med sitt nya yrke och kan på många sätt se likheten med att arbeta inom sjukvården. Istället för människor är det dock mobiltelefoner hon tar hand om.
— Jag tycker att det är jättekul och det blir aldrig långtråkigt. Ingen skruv är den andra lik och alla behöver olika mejslar. Man får använda uteslutningsmetoden och det viktigaste är att se till så att batteriet är ur så att man inte kortsluter, berättar Emelie entusiastiskt.
Just nu arbetar ”Fröken Mobil” hemifrån i det nystartade företaget. Till sommaren hoppas hon dock kunna flytta tillbaka till den gamla Phoneixlokalen, men nu med sitt eget företag.
— Det är ju betydelsefullt för SkiStar och deras personal att jag finns där. De lämnar in alla sina mobiler till mig och dessutom är det många skidgäster som pajat mobilen i backen som behöver hjälp. Ibland har de både liftkort och stugnyckel i mobilen. Ortsbefolkningen ska inte behöva åka över nio mil enkel resa för att få hjälp med sin telefon. Det är ett stort behov för alla i det digitala uppkopplade samhället vi lever i idag. Att även äldre kan komma med frågor om precis vad som helst är superviktigt för mig, berättar Emelie.
Flera större företag följer med från tidigare verksamhet till det nya företaget vilket gör att uppstarten som nyföretagare känns ganska trygg. Emelie hoppas kunna arbeta heltid med sin verksamhet men är öppen för att behöva ha något extra vid sidan av för att få det hela att gå runt till en början.
— Förra året var det ett företag som köpte 45 mobiler av mig och det är fler som kan göra samma sak. Inom många verksamheter behövs inte nya telefoner utan det fungerar bra med en enklare begagnad modell. Vi kommer tillsammans överens om vilka behov kunden har och jag anpassar så att de får en mobil med rätt funktion för varje roll. Jag har övertalat flera företag till att inte leasa utan att istället köpa begagnade telefoner från mig. Det är ett mycket mer hållbart tänk och de får dessutom ett års garanti. Nya telefoner skickas fram och tillbaka över hela världen. Jag försöker att använda mig av reservdelar från Sverige så att det blir så närproducerat som det kan bli, berättar Emelie.
Gamla telefoner och även routrar kan lämnas in hos Emelie. Hon lagar och plockar reservdelar och ser till att så mycket som möjligt återanvänds. Dessutom sorterar hon det som ska slängas så att det hamnar på rätt ställe på soptippen, något som man som privatperson har svårt att lösa på egen hand.
— Ofta tror man att en mobil är bara skrot, men även om det ser helt trasigt ut kanske det finns en skruv jag behöver, eller en fungerande högtalare. Många äldre personer kommer in med riktigt gamla modeller och även till dem behövs reservdelar. Ofta vill de få ut fotografier som finns sparade i mobilerna. Då kan jag hjälpa till att få igång dem, kanske med hjälp av ett annat batteri, berättar Emelie.
Emelie har verkligen hittat något unikt. Helt rätt i tiden arbetar hon med ett personligt varumärke där det tecknade ansiktet i loggan är en bild av hennes eget.
— Jag vill att det ska vara personligt och jag fokuserar på service till 100 procent. Det är superviktigt för mig att alla kunder får hjälp både fysiskt, digitalt och via hembesök/platsbesök, säger Emelie bestämt.
Många förvånas och imponeras över hur hon vågat ta steget och på så kort till lärt sig det mekaniska hantverket.
— Det känns nästan roligare för att folk tycker att det svårt, avslutar Emelie med ett skratt.