
Ett omtumlande år för Limatvätten som satsar stort
I år kommer familjeföretaget Limatvätten att genomföra ett generationsskifte. Vd:n Hans Andersson och produktionschefen Marianne Sköldner Andersson, som drivit företaget sedan 2004, kommer att trappa ner. I stället kommer deras barn, Lina och Eric Andersson att ta över ledarskapet. Hon blir vd och han vice vd.
— Jag tycker det är rätt tid nu, barnen har tryckt på att vilja ta över, säger Hans Andersson.
Både Lina och Eric Andersson har levt med tvätteriet sedan barnsben. De har sommarjobbat och ibland jobbat extra på kvällarna.
— Det känns spännande och lite nervöst, det ska bli kul, säger Lina Andersson.
— Det blir ett tyngre lass att dra, säger Eric Andersson.

Det har varit ett omtumlande år för Limatvätten på grund av pandemin. Nu ser de framåt. Förutom ledningsbytena så kommer företaget göra en storsatsning på fyra miljoner. De kommer att investera i två nya mangellinjer för produktion av bäddgods och restaurangtextilier.
Det är vågat att göra en sån stor investering med tanke på det senaste året som varit som en berg- och dalbana. Eller så är det precis tvärtom.
— Vi har haft tankar på att investera. Med den situation som är nu kan man få bra offerter. Det är som man brukar säga – investera i lågkonjunktur och skörda i högkonjunktur, säger Hans Andersson.
Maskinerna är beställda och i maj ska de installeras. Tack vare dem kommer det att bli effektivare, energisnålare och ge en bättre kvalitet och framför allt behöver maskinerna inte repareras lika ofta.

Meningen var att generationsskiftet skulle göras förra året. Men det satte pandemin krokben för. Tvätten blev lika hårt drabbad som hotell- och restaurangbranschen eftersom det är deras kunder. De har kunder i hela Dalarna och är länets största privata tvätt. Kunderna finns främst i fjäll- och skidanläggningarna, i södra Dalarna och i Siljansbygden. Sängkläder- och handdukar är de dominerande textilierna. Siljansområdet med alla sina hotell och restauranger, är tvättens största geografiska marknad året om.

I början av 2020 såg allting ljust ut, ingen kunde ana vad som väntade runt hörnet.
– Januari och februari var fantastiska månader. Vecka nio gjorde vi ”all time high”. Vi gjorde en milstolpe när vi kom över 50 ton, säger Hans Andersson.
Veckan efter slog coronaviruset ner som en bomb i Sverige.
— Från och med vecka tio började det dala sakta neråt, då började vi märka att beställningarna blev mindre. Sen blev det platt fall.

— Vecka 12, 13 och 14 var det i stort sett noll, då var det tyst här på tvätten.
På några få veckor hade tvätten gått från toppen till näst intill noll. Omsättningstappet var hela 90 procent.
— Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig det här. Vi mer eller mindre grät i slutet på mars när vi insåg att det inte var någon månadsfluga
Limatvätten ingår i Rikstvätt där även andra tvätterier i Sverige är medlemmar. I slutet av februari hade styrelsen i Rikstvätt ett möte med bara positiva tongångar från alla tvätterier. En månad senare var katastrofen ett faktum. För att överleva blev alla 13 anställda korttidspermitterade.
— Det har varit en räddning för att hålla igång verksamheten, vi hade inte kunnat behålla personalen.

De har även fått omställningsstödet i tre perioder och en hyresstödsrabatt.
Efter en katastrofal vår repade sig företaget på sommaren när regeringen släppte reserestriktionerna. Folk reste till fjällen och till Siljansbygden som aldrig förr, den så kallade hemestern gjorde att hotellen på landsorten började gå bra igen. Hösten flöt också på bra, det fanns gott om jobb. Sedan kom nästa bakslag.
— Man kände en enorm framtidstro, allting pekade uppåt i början av oktober.
Den ökade smittspridningen på senhösten gjorde att företaget hade nästan samma kräftgång som i våras. När skidanläggningarna öppnade under jul och nyår var det emellertid som vanligt igen, det gick fantastiskt bra. Upp- och ner gångarna har som sagt varit extrema.

Den här dagen som Siljan News besöker tvätten är personalen permitterade, det är bara säsongsanställda som jobbar. Nästa vecka är det full styrka igen. Med fast anställda- och extrapersonal är det ett tjugotal anställda.
Lyckligtvis har inte en enda av de anställda blivit smittade av coronaviruset. Tvätteripersonal är sällan sjuka, på grund av de många bakterierna som finns i smutstvätten är en bra hygien viktig.
— Vi är vana att hantera hygien, vi tvättar händerna hela tiden, säger Hans Andersson.

De nya vd:arna, syskonen Lina och Eric Andersson har sina olika styrkor. Lina är vice vd nu och har jobbat som arbetsledare i flera år och gillar de mjuka värdena.
— Jag tycker om kunder och personalvård, säger hon.
Eric är underhållschef och lagar maskiner och har gjort sorteringsanläggningen. Han konstruerade och programmerade hela anläggningen.
— Det finns mycket hemsnickrat här, säger Eric Andersson.
Det är ett måste att kunna reparera maskinerna själv när reparatörerna finns i södra Sverige eller i Tyskland.
— Därför har vi tvingats lära oss själva, säger Hans Andersson.

Marianne Sköldner Andersson är produktionschef och ansvarar för transporterna. I början var det hon som körde lastbilen, nu har de sex lastbilar. Bristen på lastbilschaufförer är dock ett problem.
— Oavsett vad vi har för titel så gör vi allting, säger Hans Andersson.
I och med de nya och effektivare maskinerna hoppas de kunna få nya kunder. Det råder ingen tvekan om att de tror på en ljusare framtid.
Något specifikt datum för tronskiftet finns det ännu inte. Efter åratal av slit med företaget ser både Hans och Marianne fram emot ett lugnare liv.
— Jag vill passa barnbarnen, säger Marianne Sköldner Andersson som får medhåll av sin make.
— Det är en tuff resa vi gjort. Det känns skönt att Limatvätten får leva vidare i den anda vi byggt upp, säger vd:n Hans Andersson.