
”Vi blir mycket starkare”
Efter nyår kliver Leksands kommun in i ett nytt räddningsförbund. Tillsammans med Mora, Orsa, Älvdalen och Vansbro bildar man då Brandkåren Norra Dalarna.
— Kort beskrivet kan man säga att det nya förbundet är fem gånger starkare till en femtedels kostnad, säger kommunens nuvarande räddningschef Krister Ejeros.
Efter sommarens omfattande bränder i Sverige startades en ny utredning hur arbetet och organisationen vid större olyckor ska bli bättre.
— I och med den här förändringen kan vi hjälpa varandra över kommungränserna och vi blir mycket starkare rent operativt. Dessutom kan vi hjälpas åt med att jobba mer förebyggande.
Ejeros berättar att arbetsuppgifterna för räddningstjänsten nu blir mer renodlade.
— Som det är nu får räddningstjänsten åta sig många olika åtaganden som man kanske inte ska göra egentligen. Men i och med den här förändringen blir det en tydligare profil riktad mot brandsäkerheten.
Hur kommer invånarna märka av den här förändringen?
— Ja förhoppningsvis inte alls. Konkret på plats här i kommunen blir det inga större skillnader, vi kommer fortsatt ha samma heltidsstyrka, det är själva styrningen som skall effektivisera det hela.
Varje ort kommer ha sin egen distriktschef, en tjänst som ännu inte är tillsatt. Även om det inte är helt spikat tyder allt på att Johan Szymanski, nuvarande räddningschef i Mora kommun och en av de personer som ledde arbetet med sommarens bränder i norra Dalarna, blir förbundschef.
Rättviks kommun har valt att inte gå med i det nya förbundet. Rune Daniels förklarar varför.
— Vi har valt att stå utanför än så länge. Jag vill påpeka att vi inte är emot ett samarbete det måste vi ha så småningom men det kan ske utan att vi bildar ett förbund. Anledningen till att vi väljer att stå utanför är att vår verksamhet är så bred och skiljer sig gentemot de andras. Vi åker på trygghetslarm, inbrottslarm, fastighetsjour och vi har sotningen under våra vingar. Skulle vi gå in i förbundet så får vi lyfta bort de delarna för de kommer inte att ingå i förbundet.
Redan idag samarbetar räddningstjänsten i Rättvik med angränsande stationer i Mora och Leksand och det fungerar bra.
—Under min tid som sakkunnig här i länet undersökte vi hur det har gått för olika förbund runt om i landet och det visade sig att när mindre kommuner går samman med en större så får de mindre rätta sig efter den stora. Dessutom tycker jag att det är dumt att ändra på något som redan funkar ska vi ändra på något så måste det vara för att göra det bättre. Sen är det bara att titta på andra branscher som har centraliserats och se hur bra det har gått. Vi finns här för våra kommuninvånare, det handlar om närhetsprincipen, säger Rune Daniels
Arbetet med att få till ett räddningsförbund inleddes för fyra år sedan. Då var det också tänkt att Krister Ejeros skulle gått i pension. Ejeros ville dock vara med på resan att skapa det nya förbundet och valde att fortsätta sin tjänst, men vid nyår då förändringen träder i kraft väljer Ejeros att tacka för sig.
— Ja jag ville vara kvar under arbetes gång för att sedan lämna över stafettpinnen när det är dags. Visst har det tagit fyra år, men det har helt klart varit värt det.
Avslutningsvis då, vad ska du göra nu när du blir pensionär?
— Ja jag funderar på att bli livsfilosof utan att styras av mail och telefonen, avslutar Krister Ejeros med ett skratt.