Siljan News logo
Annons
Frida Önnerberg en av ägarna till nyöppnade Restaurang Stationsgatan i Leksand. Foto: Linda Axelsson.

Spruthuset goes Leksand  – ”Vi skapar magi med gästerna”

Efter att ha sett annonsen för lokalen på Stationsgatan var restaurangägarna och faluborna Frida Önnerberg och Marcus Ahlinder bara tvungna att åka och ”titta”. Väl i café Gapas dåvarande lokaler blev ”bara titta” till, ”Wow, vilket ställe!”

Innan besöket intill järnvägen i januari månad hade de absolut inte några tankar på att starta en till restaurang, men ”känns det rätt, så är det lätt”, säger en leende Frida vid kaffemaskinen bakom baren på nyöppnade Restaurang Stationsgatan. 

Sedan våren 2020 har duon Marcus och Frida drivit den populära restaurangen Spruthuset i centrala Falun. Med utmaningar som pandemi, krig och lågkonjunktur vet de vad svårjobbat innebär. Men allt detta till trots, beskriver de att deras restaurang gått superbra. Så bra att de valde att öppna en restaurang till med samma koncept, Restaurang Stationsgatan i Leksand.

Frida står i köket och förbereder såser, bönröror och carnitas inför kvällen. En doft av Huldas härliga äppelpaj som återfinns på dessertmenyn sprider sig i köket. Hon berättar att själva lokalen betyder väldigt mycket för vilken känsla de vill skapa tillsammans med sina gäster.  

— Kulturen kring huset och platsen skapar en go energi i lokalen, förklarar Frida och beskriver den som Spruthuset fast utan tornet. Restaurangerna korsbefruktar absolut varandra, det ska serveras mat man blir glad av.  

Annons

Intill tågrälsen ligger Leksands nya kvarterskrog. Foton: Linda Axelsson.

Under hösten har hon och Marcus satt sin prägel på stället. Både de själva och kockarna är glada för det stora restaurangköket som är betydligt större än det de har i Falun. 

— Vi lagar den maten vi själva skulle vilja äta. Grunden kommer ifrån Burgarbussen som jag och min sambo startade för nio år sedan. Det är färska lokalproducerade råvaror och vi tummar aldrig på kvalitén. 

Innan de öppnade portarna för gästerna var det pirrigt, men sedan beskriver hon hur fantastiskt deras koncept har blivit mottaget av leksingarna. Streetfood, burgare, tacos eller deras populära friterade majkolvar. På en av öltapparna i baren står det Falu Röd. Det är restaurangens egen ölsort som de själva brygger i Falun. 

— Många som kommer in här berättar att de har saknat det här konceptet, en kvarterskrog med lite mer streetfood och alla uppskattar att kunna vara i den här lokalen under kvällstid och vi stortrivs och skapar magi med gästerna.

Annons

I början var det flera stora sällskap som tog avsmakningsmeny, alltså alla rätter på menyn, på tio minuter hängde det bongar ner till golvet. Hon förklarar att det är lapparna på vilka det framgår vilken rätt som beställs, samt till vilket bord. Frida skrattar vid minnet och förtydligar att det blev lite i stressigaste laget för kockarna och är alltså inte något servitören rekommenderar när de hälsar sina matgästerna välkomna.  

— Men visst är det kul att gästerna är nyfikna och vill prova allt på menyn.

I nuläget har man öppet torsdag till lördag. De 75 sittplatserna i lokalen gapar sällan tomma under helgerna. I dagsläget turas personalen om att arbeta på Spruthuset och här, men på sikt kommer man behöva anställa personal från Leksand. Nästa sommar planerar de att ha öppet större delen av veckan och även under lunchtid.

— Det känns verkligen som folket i Leksand har väntat på den här restaurangen! 

Restaurangens eget ölmärke, Falu Röd. Foton: Linda Axelsson.

När kommer ni kunna räkna hem investeringen?

— Som det ser ut nu så kommer kommer köpet ha lönat sig redan nästa sommar. I framtiden hoppas vi kunna ha olika samarbeten och roliga evenemang. Vi spånar på att ha bastutält här utanför på gården samt öl-och vinprovningar. Närmast i tiden kommer vi ha en gemensam julmarknad här på Stationsgatan. 

Inspirationen till restaurangerna och maten kommer ifrån bland annat Austin i Texas och Köpenhamn, okomplicerat men med stil och finess.

Varför Austin?

— Jo, för att det är en sådan levande stad med slogan ” Keep Austin weird”, vilket jag älskar och just den känslan vill vi ha i våra restauranger. Vi gör vår grej helt enkelt och lagar mat vi själva skulle vilja äta. Hon berättar att det även går bra att bara slinka in under kvällspromenaden för att prova på ett glas av deras fantastiska och naturliga viner.

Är man mätt när man går härifrån?

— Verkligen! Mätt och glad, skattar Frida. 

— Vi som jobbar här uppskattar drop-in. Det är något härligt över hur lokalen spontant fylls med gäster, men vi förstår de gäster som vill kunna boka. Så snart kommer det finns webbsida där man kan boka bord hos oss. Med det sagt kommer det alltid finnas plats för spontana besök, förklarar Frida Önnerberg och avslutar: 

— Just ja, vår hovmästare mopsen Brixton hälsar att hundar är härligt välkomna hit! 


Nu finns siljanskok.se, en guide till mat- och dryckesuppleverser och lokalproducerat i Siljansbygden. Du hittar guiden på länken här.

Siljans Kök – din guide till god mat