Rekordsäsong i Granberget

Dela:

Granbergets skidanläggning har haft en rekordvinter. Aldrig tidigare har antalet åkbesök varit högre då man slog den tidigare noteringen rejält.

— Vi har haft 34 370 åkbesök i Granberget den här säsongen. Förra rekordet var på 29.700 åkbesök och det är ifrån året 2016-2017, berättar Markus Andersson, anläggningschef i Leksands kommun.

Även öppningen av Granberget denna säsong skedde rekordtidigt. Redan två veckor innan större anläggningar som Bjursås och Romme öppnade var skidåkningen i Granberget i full gång samt att snöparken vid anläggningen var en av landets första att öppna.

De nästan 35.000 åkbesöken har bidragit till ett stort klirr i kassan.

— Om man ser endast till försäljningen av ”skipass” så har vi fått in cirka 3,3 miljoner kronor vilket också är en rekordnotering, berättar Markus Andersson.

Anläggningschefen upplever att gästerna och besökarna varit väldigt nöjda med vad de upplevt uppe på Granberget denna vinter. De nya snökanonerna bidrog starkt till att Granberget kunde öppna sin anläggning rekordtidigt redan två veckor innan större anläggningar som de i Bjursås och Romme.

— De möjliggjorde också att vi kunnat ha vår ski cross-bana och snöparken igång. Att komma till Granberget nu känns mer som att komma till fjällvärlden än en vanlig backe vilket känns otroligt roligt.

Inför kommande säsong satsar man nu på att höja helhetsupplevelsen ännu ett snäpp. Restaurangbyggnaden som finns idag byggdes 1978 och har sedan dess inte genomgått några större förändringar. Om två veckor inleds dock en ombyggnation.

— Den befintliga byggnaden blir kvar, men vi kommer bygga ut 280 kvadratmeter fördelat på två plan. Skidshopen kommer flyttas upp till den nuvarande restaurangdelen och den nya restaurangdelen kommer rama in hela byggnaden till ett skidtorg utanför. Vi tror att den här lösningen kommer göra det lättare för våra gäster då allt finns på samma plan, shop, värmestuga och restaurang.

Illustrationsbild från förslagshandling. Illustration: agnasARK
Illustrationsbild från förslagshandling. Illustration: agnasARK

Ombyggnationen beräknas kosta cirka sex miljoner kronor. Andersson medger att intäkterna från årets rekordsäsong självklart hjälper till att finansiera projektet.

— Självklart gör det det, men vi hade gjort den här ombyggnationen ändå då det är en del i den utvecklingsplan som finns för hela anläggningen.

Den alpina säsongen i Granberget är avslutad men det finns fortfarande längdspår kvar uppe på toppen av berget. Andersson berättar dock att vägen upp inte är i bästa skick och att man därför skall ta ett beslut huruvida skidåkning i helgen är möjlig.

Hur som helst så har det varit en säsong som saknar motstycke, men det har krävts hårt jobb.

— Det har varit en fantastisk skidsäsong, både utför och i spåren. Det har dock krävts otroligt mycket jobb från personalen som gjort ett jättejobb. Det är tack vare just dem som förutsättningarna varit så här bra, avslutar Markus Andersson.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla