Leksand får ny konsthall

Dela:

Wallénhallen är namnet på den 600 kvm stora utställningshallen som nu ska byggas vid Leksands Folkhögskola. Här ska konst från Wallénstiftelsens samlingar och folkhögskolans studenter hänga, men huset ska även kunna användas för en hel del annat, berättar projektledaren Mats Svensson.

— Huset är flexibelt och ska rymma en stor utställningshall som också ska kunna användas för föreläsningar, men här finns också ett loft för mindre sammankomster och utställningar och i källaren kommer vi att ha en verkstad där vi kan ta emot mindre barngrupper likt hur det fungerar på de större muséerna.

Tanken är också att huset ska kunna användas för konferenser och konserter och förhoppningsvis står det klart redan sommaren 2019. Första spadtaget är tänkt att tas i höst.

Bakom satsningen står förutom Leksands Folkhögskola även Wallénstiftelsen. Båda satsar ungefär 5 miljoner kronor var i bygget, som även finansieras av Allmänna Arvsfonden som bidrar med drygt 4,3 miljoner kronor. Totalt är budgeten på 15 miljoner kronor.

— Vårt mål är att öppna skolan mer mot Leksand. Vi ligger ju lite off hör ute på udden och vi har ju öppnat lunchrestaurangen mot allmänheten och Wallénhallen är ännu ett led i det arbetet, säger Mats Svensson.

Att öppna upp folkhögskolan mot övriga Leksand är något som initiativtagarna trycker mycket på. Målet är att skolans elever ska integreras mer i det lokala samhället och förhoppningen är att Wallénhallen ska bli en mötesplats som underlättar det.

Samtidigt är målet att fler leksingar ska få bättre kännedom om skolan och vad som händer ute på udden på Åkerö, berättar Wallénstiftelsens ordförande, Jörgen Nilsson.

— Skolan är ju mer känd i Stockholm än vad den är i Leksand. Det är många Leksandsbor som inte vet vad man gör här ute på skolan och därför tycker vi att det behövs en mötesplats.

Byggandet av Wallénhallen är det andra projektet på kort tid som folkhögskolan drar igång. Just nu byggs två hus som ska bli studentbostäder när de står klara i sommar och kanske kommer det byggas ännu mer ute på skolan kommande år, berättar folkhögskolans rektor, Anki Gullback.

— Vi har ju bygglov på lika många bostäder till så det kan ju bli mer, men vi får väl se. Kanske får vi lugna ned oss lite efter det här bygget.

När huset står klart får Åkerö en ny silhuett mot älvsidan. Wallénhallen kommer att synas väl för de som promenerar Solvändan fram och Se människan-stigen på Åkerösidan kommer att gå ändå fram till huset för den som vill se konst även när Wallénhallen är stängd, berättar projektledaren Mats Svensson.

— Huset består av väldigt mycket glas och skärmar så även om lokalen är stängd kommer man kunna se utställningar utifrån ungefär som i ett skyltfönster.

Thorbjörn Carlsson
Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla