Foto: Linda Axelsson.

”Leksand har förutsättningar att bli en väldigt bra husbilsort”

Dela:

Tätare dialog mellan kommunen och campingarna samt en ökad förståelse och kännedom om husbilsägare ska göra Leksand till en attraktivare husbilskommun, det är några exempel på vad Leksands kommun och campingarna kommit fram till efter den debatt som blossade upp i slutet av sommaren.

Mitt emellan stod just husbilsägarna. Hur ser egentligen de på Leksand som husbilsort?

Dels på grund av debatten samt intresset och nyfikenheten på Leksand valde Husbilsklubben.se, en av Sveriges största husbilsklubbar, att arrangera sitt styrelsemöte i Leksand för några veckor sedan. Ordföranden Leif Edström tog sig hela vägen från Norrbotten ned till Dalarna och var positiv till vad som mötte honom.

— Det var jättebra och väldigt positivt med de parkeringsplatser som finns tillgängliga och att det inte finns några begränsningar på det sättet. Vi kände oss väldigt välkomna! Sen finns den här viljan att bygga upp sin kunskap kring oss som besöksgrupp, vad vi har för behov och liknande vilket också känns positivt, säger Edström.

När Siljan News pratade med såväl näringslivsavdelningen i kommunen samt campingarna i förra veckan var man överens om att husbilsägarna är en grupp man behöver lära känna bättre. Leif Edström menar att det är en uppfattning och bild som inte är unik för Leksand.

— Så är det väl litegrann faktiskt. Husbilsåkandet och ägandet i Sverige har ökat väldigt mycket de senaste åren. Det finns väldigt många som har husvagnar sedan tidigare men det som ökat mest de senaste fem-sex åren är att det sålts fler husbilar än husvagnar. Det är väl helt enkelt att fler människor upptäckt att det är en trevlig form att resa och semestra på.

Husbilsklubben.se har själva märkt av det ökade intresset genom sitt medlemsantal. När klubben bildades 2006 var det som ett onlineforum av 18 engagerade personer. Idag är man cirka 16.000 medlemmar som delar med sig av restips och finns som stöd och råd för olika problem som kan uppstå med deras fordon. Precis som Leksands kommuns näringslivschef Per Strid var inne på så menar Leif Edström att man inte ska blanda ihop husbilsturismen med den traditionella campingen.

— Vi parkerar och naturligtvis även sover i våra husbilar på parkeringen ibland vilket är något som är tillåtet. Det betyder dock inte att vi bor in oss, ställer ut möbler och fäller ut markiser utan vi parkerar bara helt enkelt. En vanlig parkeringsplats med parkeringsbricka, där får du alltid stå i 24 timmar om det inte finns några andra tillägg eller regleringar. Vad jag förstår är det vad som gäller i Leksand och något man inte har för avsikt att ändra på vilket vi tycker är jättebra.

På vilka andra sätt skulle du säga att husbilsturister skiljer sig jämfört med andra campingturister?

— Vi har gjort en enkät bland våra medlemmar där vi kunde konstatera att de flesta ekipage står på ett och samma ställa i en, max två, nätter. Oftast rör vi på oss betydligt mer och det är ytterst få som säsongscampar med en husbil. För oss är det själva resan som är grejen. Vi rör på oss med ett mål var vi ska. På vägen dit kan vi hitta trevliga ställen att stanna på, det är där skillnaden är. Husbilar kräver dessutom inte samma service och faciliteter som exempelvis husvagnar då våra vatten- och latrintankar är större och inte behöver tömmas eller fyllas på lika ofta.

— Ibland vill man bara parkera och nöjer sig med det medan man ibland har behov av den service som finns på en camping och väljer att stå där. Det är finns inget motsatsförhållande eller att vi husbilsägare är någon sorts motståndare till campingplatser men det får samtidigt inte bli så att vi är en grupp som inte får parkera på en parkeringsplats som alla andra.

Några andra som är positiva till en ökad satsning och förståelse för husbilsgästerna till orten är den lokala handeln. PG Gregard, ordförande Leksand Handel, förklarar att husbilsägare precis som alla andra turister är väldigt viktiga.

— Varje turist som rör sig kring den lokala handeln är en viktig turist. Hur mycket de handlar eller spenderar är svårt att säga men vi vet att om man bor på campingar så drar man sig för att lämna platsen då avståndet in till centrum är relativt långt. Självklart är det väldigt viktigt för oss att så många människor som möjligt har möjligheten att röra sig inne kring den lokala handeln, säger Gregard.

Om parkeringsmöjligheten för husbilar inne i centrala Leksand skulle försvinna tror Gregard på en motsatt effekt, att man inte väljer att komma till orten vilket skulle påverka den lokala handeln negativt.

— Exakt hur mycket rent ekonomiskt det skulle påverka törs jag inte svara på. Enligt statistiken spenderar majoriteten av husbilsägarna mellan 250-499 kronor per dygn. En till eller en mindre, det låter inte så mycket med 500 kronor, men kommer det ett jämnt flöde under sommarmånaderna så blir det ett bra tillskott.

Vid en undersökning som Husbilsklubben genomfört var det två tydliga svar som dominerade vad gäller placeringen av ställplatser och var man föredrar att stanna. Majoriteten svarade att man antingen vill stanna nära centrum eller vid någon naturskön och idyllisk plats. Att Leksand kommun öppnat för att finnas behjälpliga för privata aktörer som vill satsa i en ”riktig” ställplats är något som både Leksands Handel och Husbilsklubben.se ställer sig positiva till.

— Det är jättepositivt! Vi är glada för allt engagemang som kan hjälpa oss som kollektiv betraktat samt åt de kommuner som gör det möjligt för oss att stå centrumnära, säger Leif Edström.

PG Gregard tycker att Leksand som ort har ett bra utbud för husbilsgästerna.

— Ser man rent generellt på vår handel och vad vi erbjuder med allt från turistshoppar, inredningsbutiker, restauranger och caféer så tror jag att vi kan tillfredsställa den stora massan definitivt. Vi har även andra besöksmål som är attraktiva och kan vi hitta en bra lösning där husbilsägarna är glada och nöjda över vad vi som kommun kan erbjuda så är det verkligen kanon!

Leif Edström, ja han stämmer in och tycker framtiden ser ljus ut.

— Jag tycker Leksand har förutsättningar att bli en väldigt bra husbilsort. Det finns alla möjligheter för det. Orten är lagom stort och man kan parkera och ta sig runt i centrum på ett enkelt sätt. Vi som klubb utser varje år dessutom något vi kallar för Årets Husbilsvänligaste kommun, och där vet man ju aldrig vad som kan hända, avslutar Leif Edström med ett skratt.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla