”Jag vill förmedla skidglädje”

Dela:

Många förknippar nog längdskidåkningen i skolan som något riktigt tråkigt där syftet var att staka sig runt runt på ett spår. Men för vissa var skidåkningen som barn riktigt kul och det utvecklades till en karriär inom sporten. Så var det för skidåkaren Emil Johansson från Rättvik som under den här vintern ska arbeta med att inspirera barn i Leksand till att ha skoj på snö. ”Alla på snö” heter satsningen som Svenska skidförbundet står bakom tillsammans med bland annat Leksands Sparbank.

– Jag vill förmedla skidglädje, säger Emil som hoppas kunna inspirera barn till att släppa mobilen och istället upptäcka glädjen i att vara ute och leka i snön.

Svenska skidförbundets satsning ”Alla på snö” har funnits i drygt tio år och över 130 000 barn i 53 kommuner har kostnadsfritt kunnat låna utrustning och lärt sig mer om allemansrätten och inspirerats till säker snöglädje, så som att svänga, stanna och hoppa på skidor. I år är det första gången som Leksand tar del av satsningen.

Idag har Emil tagit med sig en uppsättning med skidor, pjäxor och stavar från lagret i Falun för att dela ut på Åkerö Skola.

– Barnen ser det här som en tidig julklapp, säger Emil som hittills hunnit lämna ut utrustning till tre av de 7 skolor som är med i projektet.

Totalt är det 500 fritidshemselever som kommer att kunna låna skidutrustning för att skida så länge det finns snö i vinter. Emil Kommer att hålla i utbildning till både personal och elever som går på barn – och fritidsprogrammet på gymnasiet i Leksand för de kommer sen att göra sin praktik på de här skolorna i vinter.

Och nej, skidåkningen kommer inte att bestå i att ta sig runt ett spår så många gånger som möjligt.

– Nej, vi kommer att leka på skidor. Kanske göra slalombana, en hinderbana eller hopp. Det är upp till varje fritids vad man vill göra. Det ska vara kul och jag ska inte ha några regelrätta teknikövningar, men jag kommer att ta med skateskidor någon gång så att den som vill får testa på, säger Emil som vill tvätta bort den där stämpeln på att längdskidåkning är tråkigt. Att han dessutom har tävlat i Gladiatorerna hjälper kanske till att skapa en lite häftigare bild av skidåkning till barnen. Och även om Emil själv är en riktig tävlingsmänniska så handlar det här projektet inte om att bli bäst på skidor.

– Det är kul om vissa söker sig till klubbar också för att kunna testa på klubbverksamhet. Det är ju drömscenariot om de vill fortsätta i en förening, men får jag dem att tycka det är kul att vara ute och röra på sig och skapa intresse så är det fantastiskt.

Emil som hittade skidåkningen tack vare hängivna föräldrar och engagerade tränare på IK Jarl, tävlingsåker fortfarande för hemmaklubben. Förra året gick det inte som han ville men han satsar i år och har fortfarande ambitionen att få åka i världscupen.

– Jag ska köra en skandinavisk cup i Norge i början av januari, vi får se hur det går efter alla sjukdomar jag haft de senaste månaderna, avslutar han.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla