Siljan News logo
Annons

”Jag känner stor oro”

När Leksands nya kommunfullmäktige samlades för första gången på tisdagskvällen var det inledningsvis muntert, förväntansfullt och kanske också lite nervöst bland många av de 49 ledamöter som samlats i salen. Men när kommundirektören, Göra Wigert, klev fram för att ge alla ledamöter den senaste prognosen för kommunens ekonomi var munterheten som bortblåst.

— Den här prognosen känns inte alls rolig att presentera för er här på första fullmäktige, inledde kommundirektören.

Han fortsatte sedan med att visa ett diagram för kommunens olika förvaltningar förväntade underskott och överskott. Sammantaget är bedömningen nu att resultatet blir +0,1 miljoner jämfört med tidigare beräkningar som visat på ett betydligt större överskott. Bakgrunden är att förvaltningen Lärande och stöd, där skola, förskola och socialtjänst ingår, kostar betydligt mer än vad man budgeterade för inför 2018. Den sammanlagda avvikelsen blir drygt 20 miljoner kronor och det trots att kommunen redan skjutit till drygt 13 miljoner kronor extra till förvaltningens budget.

— Det beror dels på att söktrycket till gymnasieskolan minskat, att vi haft fler barn än väntat på förskolan och fått ta till snabba kostbara lösningar, och att socialtjänstens placeringar av unga och barn har blivit dyrare än vad vi räknat med, säger Göran Wigert.

Han lyfter även fram att den omställning som grundskolan är inne i och som har sin bakgrund i att fler barn nu går i friskolor i kommunen. Elevtappet för de kommunala skolorna har inneburit lägre intäkter medan kostnaderna har varit svåra att minska då minskningen av elever fördelats relativt jämt mellan skolor och klasser.

— När 25 elever blir 23 i en klass, tappar vi intäkter men kan ju inte dra ned med t.ex. en lärartjänst. Mycket har gjorts för att förbättra resultatet, men det krävs mer.

Annons

Även Vård- och omsorgsförvaltningen går sämre än budgeterat, även om de 2,7 miljoner som skiljer mot budget är betydligt mindre och en liten avvikelse sett till hur stor budget som förvaltningen har, anser Wigert.

Den snörika vintern, skogsbränder och en ovanligt varm sommar har också inneburit högre kostnader än beräknat, men det påverkar kommunens ekonomi i mindre omfattning.

Att kommunens resultat ändå ser ut att hamna i balans mot slutet av året beror på att flera sektorer går bättre än väntat och på att vissa kostnader blivit lägre än man räknat med.

Pensionsutbetalningarna blir som det ser ut väsentligt lägre än vad kommunen trodde när årets budget lades, investeringarna blir även de på en lägre nivå då några av dem skjutits upp och så har kommunen tjänat lite mer än väntat på försäljningar av fastigheter och erhållit ersättning från försäkringen efter branden i Åhls barnakademi.

Sammantaget innebär det att kommunens resultat alltså beräknas visa ett litet plus. Ändå är kommundirektör, Göran Wigert orolig för kommande år.

— Ja, jag känner stor oro. Det kommer att krävas handlingskraft och det krävs politiska strukturella beslut och effektiviseringar för att lyckas.

— Det betyder dock inte att vi inom förvaltningarna måste springa snabbare utan att vi måste jobba smartare. Här blir digitala hjälpmedel och ny teknik ett sätt för oss att göra det, menar Wigert.

Samtidigt pekade han inför kommunfullmäktige ut en annan stor utmaning – kompetensförsörjningen. Det har blivit allt svårare att rekrytera och väntas bli ännu tuffare framöver och då inte bara för kommunen utan också för företagen. Ett sätt att möta den här utmaningen är att öka befolkningen i kommunen och nästa år hoppas Göran Wigert att kommunen passerar 16 000 invånare på vägen mot målet om 18 000 år 2025. Lyckas det ökar skatteintäkterna och personalbristen motverkas. Det gäller alltså att både gasa och bromsa den närmaste tiden för kommunen.

— I grunden är jag förhoppningsfull ändå. Vi har haft tre väldigt bra år ekonomiskt innan 2018 och sparat en del, och vi ser att Leksand utvecklas, så jag tycker att vi har bra grundförutsättningar, avslutar Göran Wigert.

Annons

Kommunfullmäktige tog under mötet en rad beslut. Bland annat röstade man för att Räddningstjänsten skall slås ihop med andra kommuners räddningstjänster till ett nytt förbund för att på så sätt bli starkare. Fullmäktige beslutade  också om ett nytt personalpolitiskt program, en ny lönepolicy för kommunens anställda och nya föreskrifter för fyrverkerier. Hela dagordningen och underlagen för besluten hittar den intresserade här.

Fullmäktige valde också Per Erik Ingels (c) till kommunfullmäktiges ordförande och Birgitta Jansson (s) till förste vice ordförande samt Mats Stenmark (m) till andre vice ordförande. Hela listan på fullmäktiges ledamöter och kontaktuppgifter finns här.

Annons
Annons
Annons
Annons