”Ett perfekt verktyg som barnen älskar”

Dela:

Att prata om snö och skidåkning kan kännas konstigt i och med att hösten visat upp sig från sin bästa sida de senaste dagarna. Mitt i solgasset fick dock fritidshemmen i Tällberg och Insjön glädjande nyheter med fokus på just snö och skidåkning. Under vintern som var deltog alla fritidshem i Leksands kommun i projektet Alla på Snö som arrangeras av Svenska Skidförbundet och som Leksands Sparbank är med och stöttar här i kommunen. I projektet fanns dessutom en tävling, Stjärnjakten, där Tällberg och Insjön skulle få stora framgångar.

De bägge fritidshemmen samlade ihop maximalt med stjärnor, 32 till antalet, och efter flera månaders väntan har man nu fått reda på respektive pris. Av de 16 fritidshem som deltog i Sverige står det nu klart att Tällberg fick kliva högst upp på prispallen och man har tilldelats en prischeck på 8.000 kronor som ska gå till utrustning med syfte att motivera utomhusaktivitet för barnen.

— Ja vilken glädje! För det första är det är helt otroligt att alla fritidshem kan få den här sponsringen med alla skidor och pjäxor att nyttja under vintern. Sen är det självklart väldigt roligt för barnen att de vann hela tävlingen, berättar Lollo Johansson.

Stjärnjakten fungerar på ungefär samma sätt som när man försökte ta simmärken i simbassängen. barnen ska klara av olika moment som bygger på motorik och kroppskontroll.

— Just att man lyckas få barnen att tillsammans jaga nya stjärnor hela tiden, det var väldigt roligt att se.

Som vi alla kommer ihåg var dock inte fjolårets vinter den mest optimala för skidåkning på grund av det milda temperaturerna och avsaknaden av snö. Trots att det i långa stunder var grönt på backen fortsatte dock Tällbergseleverna sitt idoga jobb med att samla stjärnor.

— I Tällberg har vi det ändå ganska bra med skidbacken som ligger vid skolan. Barnen kunde träna på stavgång i backen när det inte fanns någon snö samt att vi kunnat öva på tekniken både vad gäller slalom och längdåkning. Sen fick vi ju några skiddagar ändå

När snön väl kom och barnen fick åka skidor på riktigt, hur var de dagarna?

— Det var helt magiskt! Det var väl några barn som från början inte riktigt fastnade för det, men efter att Emil Johansson var förbi och delade med sig av lite inspiration samt att några av de äldre eleverna som redan åkte skidor kunde inspirera de minsta barnen, ja då ville ju alla vara med. De ville knappt ta av sig skidorna!

Insjöns fritidshem som också samlade in maximalt antal stjärnor vann i sin tur en utlottning av en aktivitetsväska med utrustning som fritidshemmet nu kan nyttja för utomhuslek. Vad Tällbergs fritidshem kommer göra för sina pengar har man ännu inte bestämt men att man kommer delta i projektet och tävlingen även nästa år, ja det råder det inga som helst tvivel om.

— Ja, alldeles säkert! Vi lärare och pedagoger behöver inte planera någonting själva utan det är som sagt ett suveränt upplägg. Det är ett perfekt verktyg att jobba med som barnen dessutom älskar, avslutar Lollo Johansson.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela: