”Det är nytt rekord för oss, utan tvekan!”

Dela:

Turistsäsongen i Leksand och Rättvik börjar som smått mattas av. Ett av de populära besöksmålen är Leksands Sommarland som i år haft sin bästa sommar någonsin. Mycket har man att tacka det fina vädret för.

— Förra året var det förvisso inte så mycket regn, men det var ändå ganska mycket moln samt kyla. Vi hade fyra dagar som var väldigt bra med solen framme från morgon till kväll. Men i år så har det ju varit soligt egentligen varje dag.

Hela maj var väldigt fin samt början av juni. Sedan drog ett något sämre väder in under midsommarhelgen.

— Då började man bli lite orolig om lågtrycket kommit för att stanna resten av sommaren. Men det gjorde det ju inte och ganska så snabbt blev det bra väder igen.

Nobelius berättar att trycket i parken var väldigt bra redan veckan efter midsommar och sedan har det bara rullat på med kanonsiffror hela sommaren. En stor skillnad som Mats Nobelius märker av när finvädret håller i sig över tid är att det blir jämna strömmar in till parken istället för ett våldsamt tryck vid sällsynta fina sommardagar. Under årets sommar har det under majoriteten av dagarna vistats mellan tre och fem tusen personer inne i parken.

— Det blir en mer gynnsam situation även för personalen. Istället för det här riktiga trycket några få dagar så har vi nu denna sommar kunnat jobba efter tydliga rutiner och alla vet liksom vad som gäller och vad som krävs.

Även om strömmen av besökare varit mer utspridd denna sommar så har ett hårt tryck ändå märkts av vid vissa tidpunkter på dagen. Vid parkens öppning klockan tio på förmiddagen har köerna in varit väldigt långa. Så pass långa att extra åtgärder fått lov att vidtagits.

— Det går ju en bilväg ned till entrén där bilar har möjlighet att släppa av passagerare som skall in till parken. Det fick vi dock lov att sluta med i år då det var så pass mycket folk att det inte ens gick att vända bilen.

Krossade det gamla rekordet med 25.000 besökare

Summerat har besöksantalet vid Leksands Sommarland ökat med 30% denna sommar jämfört med förra året då totalt 112 000 besökare löste biljett. Nobelius berättar att 2014 också var en bra sommar med 120 000 besökare. Den noteringen krossades i år då man, när säsongen är slut, räknar med att ha haft 145 000 besökare.

— Det är nytt rekord för oss, utan tvekan! Det känns så klart fantastiskt, jättekul!

Rekordnoteringen resulterat även i klirr i kassan vilket uppskattas av en anläggning med stora visioner och framtidsplaner. Intäktsmässigt har man ökat cirka 35% jämfört med förra säsongen. Utan att gå in på några exakta siffror så säger Nobelius att det handlar om ett antal miljoner kronor extra som kommit in i år.

— Vi har massa idéer och drömmar om att bygga ut och investera i våra anläggningar. Vårt stora mål som vi vill nå är att nå 150.000 besökare. Vi har bland annat planer på att utöka antalet campingplatser och boenden. Får man till det så kommer vi närma oss det målet automatiskt.

En idé Nobelius nämner är en större variant av tält som redan nu används vid exempelvis Kneipbyns camping på Gotland. 20-25 kvadratmeter stora tält som kan finnas på plats för de besökare som inte förfogar över varken ett eget tält eller andra campingalternativ såsom husvagn eller husbil. Man har redan nu diskuterat en sådan satsning till nästa år men inget slutgiltigt beslut är taget i frågan.

Utvecklar vattenlandet

Vad som det dock kommer investeras i till nästa sommar är första steget i en storsatsning på vattenlandet inne hos Leksands Sommarland. En ny 160 kvadratmeter stor vattenreningsbyggnad kommer stå på plats när parken öppnar portarna nästa år.

— Vi kan inte göra alla investeringar på samma gång, det är omöjligt, men för att vi skall kunna utveckla vattenlandet i framtiden så krävs det att vi får det här nya systemet på plats först. Den reningsteknik vi har idag är ifrån 80-talet. Den måste uppgraderas för att orka med våra framtida planer. Den nya byggnaden kommer innehålla all den senaste tekniken. Utan det här nya systemet kan vi helt enkelt inte bygga nya pooler.

Med det nya reningssystemet säkerställer Leksands Sommarland även driften för det stora målet med 150.000 besökare per år. När alla satsningar på det nya vattenlandet står klart kommer den stora barnpoolen förvandlas till en pool med olika djup anpassad för alla åldrar. En del för de allra minsta besökarna, en för de något äldre barnen samt en del med ett djup på 130-140 centimeter.

— Sen kanske vi kommer ha ett piratskepp inklämt där någonstans med lite vattenpistoler och rutschkanor på, eller något liknande. Någonting i alla fall, skrattar Nobelius.

Drömmen och visionen är att det nya vattenlandet skall vara helt färdigt till 2020. Vidare kommer utformningen av gräsytorna kring vattenlandet förändras. En mer terrassutformad lösning finns planerad samt att naturgräset byts ut mot konstgräs.

— Med konstgräs samt en mer terrassutformad lösning skulle underlättas på fler plan. Solstolarna kan stå på ett och samma ställe, vi slipper få ned gräs i poolerna och hela miljön och intrycket skulle bli mycket renare och trevligare helt enkelt. Dessutom planerar man större duschrum.

Drivet att hela tiden utveckla och investera i parken finns alltid där trots att det är en verksamhet som bygger väldigt mycket på hur vädret är. Även fast de senaste somrarna inte varit speciellt bra vädermässigt så har Leksands Sommarland hela tiden fått pengar över för att fortsätta utveckla sitt koncept. Det är också just av den anledningen som Nobelius tror att verksamheten går bra år efter år, även om vädret inte varit på deras sida.

— Det enda sättet vi har att locka hit fler människor samt besökare som gästat oss tidigare är att hela tiden ha nya och roliga saker. Årets nyhet var vår Jump Park och den blev jättelyckad. Att vi kan uppdatera en gammal aktivitet med något nytt och fräscht, det är vårt huvudfokus skulle man kunna säga. Vi har väldigt många aktiviteter men en del börjar bli lite till åren, då vill vi gärna göra dem lite bättre och modernare.

Det lyser i ögonen på Mats Nobelius när han pratar om vilka och hur många idéer det finns. Många är dessutom redan nedskissade som en ritning. Han säger själv att många av dessa är aktiviteter som inte finns inom Sveriges gränser idag. Vad det handlar om får vi inte veta, men att det handlar om fysisk rörelse är tydligt eftersom det har blivit Leksands Sommarlands nisch den senaste tiden.

För att få hela anläggningen att fungera krävs personal. Under sommaren har cirka 225 personer arbetat vid Leksands Sommarland och campingen/stugbyn Leksands Strand. Värmen till trots har allting fungerat bra enligt Nobelius som berättar att årets sommar krävt en del specialåtgärder just för personalens arbetssituation.

— Vi har hela tiden kört ut stora vattendunkar till personalen, kört ut solkräm, satt upp parasoll och även lagt in några fler raster per dag för att kunna vistas i vårt nya personalrum där det varit svalt och skönt. Tack vare detta har det fungerat bra även om det varit väldigt tufft med dagar då det varit uppemot 30 grader varmt samtidigt som det varit väldigt mycket folk inne i parken. Alla har verkligen gjort ett kanonjobb!

Kanon är väl också den bästa sammanfattade beskrivning man göra för Leksands Sommarland detta år. Nobelius är av förklarliga skäl nöjd, men att det finns någon risk att förväntningarna på de nästkommande somrarna nu höjs tror han inte.

— Haha, nej jag tror nog alla förstår att den här sommaren varit lite ovanlig. Det kan lika gärna bli en regnig sommar nästa år, vem vet. Vad gäller kostnader, planering och investeringar lär vi lägga oss på en nivå som är ett snitt av de senaste fem åren. Då har vi två riktigt bra somrar och tre mindre bra att utgå ifrån. Men självklart hoppas vi på ytterligare en kanonsommar, avslutar Mats Nobelius med ett stort leende.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla