Siljan News logo
Annons
Nya intendenten på Alfvéngården, Lotta Johansson. Foto: Linda Axelsson.

Bland flyglar och fioler i Tibble

Dansaren och musikproducenten från Folkmusikens hus i Rättvik gör sig hemmastadd på Alfvéngården i Tibble. I dagarna började Lotta Johansson sin nya tjänst som intendent. Nu sitter hon i kontorsrummet och nördar in på kompositören, violinisten, körledaren och konstnären Hugo Alfvén.

Intendent Johansson läser här således in sig på herr Alfvéns liv, leverne och verk allt mellan 1872-1960. Men sin tjänst på Folkmusikens hus har hon kvar ett tag till. Alfvéngården är mer än bara ett museum. Hon arbetar nämligen i hans hem på gården intill Österdalälven. När besökarna stiger in i entrén möts de av Hugos hattsamling och hans olika ytterrockar som hänger prydligt och i vardagsrummet står två av hans flyglar och böckerna i bokhyllan så som han lämnade dem. 

Bredvid sig på bordet har Lotta böcker, cd-skivor och även tidskriften Alfvéniana som är utgiven av Hugo Alfvénsällskapet och handlar om just denne kände kompositör.

Annons

Hugo Alfvéns kontorsrum och vardagsrum. Foto: Linda Axelsson.

— I den bästa av världar så utvecklas museet till att också vara en naturlig mötesplats. Tänk om man kunde ha Friskis och Svettis-pass här ute på gården eller vad sägs om yoga nere på bryggan.

— Jag önskar att det ska pulsera kring hela det här stället och att det blir en plats som folk söker sig till, förklarar Lotta och berättar att förutom att sätta sig in i allt om mannen vars hus hon nu arbetar i, så är det mycket planering inför vår och sommaren med verksamhetsutveckling, programläggning och schemaläggning av guiderna. I Hugo Alfvéns vardagsrum finns två flyglar, den ena blinkar lite svagt och behöver fuktas.

— Ojdå, då var det dags att vattna flygeln, skrattar Lotta och går ut i köket efter den speciella vattenkannan under tiden berättar hon vad som är på gång. Zorn har en, Carl Larsson har en och nu ska Hugo Alfvén också bli med app.

App berätta?

— Vi håller på att utveckla en app, där man ska kunna ta sig runt i på Alfvéngården, förhoppningen är att den ska kunna användas både vid besök och för att locka hit besökare. Lyssna på hans musik eller något av alla hans brev samtidigt som man tar sig runt i hans hem, berättar Lotta och fortsätter:

— Det finns fortfarande människor i byn Tibble som har träffat Hugo, de skulle jag vilja intervjua och använda på något sätt i museiverksamheten.

Annons

Lotta Johansson och Alfvéngården. Foto: Linda Axelsson.

Johansson berättar att det känns som det är två läger bland allmänheten i Leksand. Det ena Alfvénovetandes medan det andra lägret oerhört insatta i hans livsverk.

— Många som hör hans namn kanske tänker på hans kvinnoaffärer eller stormiga liv med Marie Krøyer eller det faktum att han inte kunde handskas med pengar.

Om han levt, skulle ni varit vänner?

— Ja, det tror jag! Han ska ha varit väldigt trevlig och inbjudande och han gjorde ingen skillnad på folk och folk.

I mitten av juni slår man upp portarna för guidade turer på Alfvéngården. Då planerar man ha öppet onsdag till söndag och köra tre guidade turer per dag. Visst hoppas man på att många kulturbussar utifrån har detta som stopp, men även att Leksandsborna hittar hit.

— Tibbledagen är i maj och då bjuder vi in Tibbleborna hit och hoppas att så många som möjligt kommer till vårt fina museum. Sedan skulle jag tycka att det skulle vara kul att anordna studiecirklar i musikteori här på plats i hans hem. Annars kommer framtiden på gården fyllas av små konserter både inomhus och utomhus, barnkörer, konstutställningar och så öppnar Carins café i huset intill lagom till sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons