Annons
Siljan News logo
Annons

”Att åka ut på ett sånt här äventyr är verkligen att testa ett nytt förhållande”

Dela:

Nu är Maja, Miss Diamond och Misha hemma i Leksand igen. Trogna läsare bör vid det här laget känna igen namnen. Maja heter Samuelsson i efternamn, Miss Diamond är en bil och Misha en hund. Tillsammans så drog de ut på äventyr, vilket Maja har rapporterat om här på Siljan News, i en skåpbil för 12 000 kronor. Maja byggde om den och gjorde den till ett hem och drog sedan söderut i Europa.

— Vi hade planerat att vara hemma till min systerdotters sjuårsdag den 24/2 men kom hem en vecka innan, säger Maja.

Innan hon drog iväg sa hon att hon skulle vara borta hela vintern för hon hade inga vinterdäck till bilen, men allt blir inte som man har tänkt. För till saken hör att Maja träffade Manne strax före avfärd vilket kan tyckas är en dålig tajming, men i det här fallet löste det sig så att Manne anslöt efter ett tag.

— Han spontan bokade en resa till Valencia där jag hämtade upp honom. Han fick ledigt i tre månader från sitt jobb vilket gjorde att vi åkte hem redan i februari, säger Maja.

Jag hälsar på hemma hos Manne och Maja och på gården står Miss Diamond och ser lite skruttig ut, saltvattnet har tagit hårt på henne. Manne är på jobbet och Maja jobbar nattskift. Allt för att samla in nya pengar till nya äventyr. På gården står också deras nya mobila hem, en Mercedesbuss som håller på att renoveras. Praktiskt nog så är Manne mekaniker och när han flög till Valencia hade han mest verktyg i bagaget.

— Att åka ut på ett sånt här äventyr är verkligen att testa ett nytt förhållande. Men vi sa att funkar det så funkar det. Skulle det inte göra det så hade han väl fått resa vidare med en rygga eller åka hem. Men det funkade hur bra som helst, säger Maja.

När vi sitter där i vårsolen kommer Misha springandes och Maja berättar att det aldrig var några problem att ha hunden med sig. Snarare så längtar Misha tillbaka ut i världen för att få känna nya dofter och vandra på nya stigar. Så fort Maja öppnar en bildörr så kommer Misha springandes och hoppas på nya äventyr.

— Jag tror att första upplevelsen är viktig på en sådan här resa. Jag är ganska anpassningsbar så jag trivdes fantastiskt bra med det enkla boendet. Man behöver inte mer. Jag funderar på att börja plugga i Piteå och om jag gör det så isolerar jag bussen och bor i den, det blir bra mycket billigare än att hyra rum eller lägenhet, säger Maja.

Annons

Första natten sov hon i Nora och där hade hon varit förr så det kändes tryggt. Första natten utomlands däremot var lite pirrig. Hon sov på en bakgata i Tyskland och varje bil som åkte förbi blev intressant, då hon fricampade. Det hade inte varit bra om det hade varit polisen. En natt hyrde hon in sig på en camping för att kunna nyttja duschar och andra faciliteter, men annars bodde hon i det fria.

— Campingen kostade 200 kronor vilket var bortkastat, det hade jag kunnat leva på i många dagar. Jag hade med mig två månadslöner och råkade tyvärr ut för kopplingshaveri som kostade mycket redan i Tyskland. Men när Manne och jag reste tillsammans så räknade ut att vi två levde på sju tusen i månaden tillsammans, berättar Maja.

Det nya rullande hemmet, nåja årsmodell 1971, genomgår helrenovering och i slutet av augusti bär det av igen.

— Bilen borde vara klar då. Den här gången åker vi mot andra sidan av Europa. Grekland, Albanien, Montenegro jag följer några på Instagram som har varit där och det verkar härlig och inte så turistigt. Vi handlar där ortsbefolkningen handlar och försöker att interagera med folk var vi än kommer för att försöka komma nära landets själ och kultur, säger Maja.

Det finns en community för folk som ägnar sig åt vanlife, som det kallas när man kuskar runt som Maja och Manne gör, och där hjälps folk åt med att lösa varandras problem. Det forumet har varit till stor hjälp. I sommar arrangeras en träff i Kinnekulle dit Maja ska åka för att träffa likasinnade.

Vilket är det bästa minnet?

— Det är egentligen omöjligt att säga, men bergen i Frankrike och Italien var fantastiskt liksom Algarvekusten i Portugal. Jag kan sitta på olika ställen varje dag, även på en betongparkering kan det vara fint, det är ytterst få gånger som jag åkte tillbaka till ett ställe, förutom de varma källorna i Spanien. Bra också när man inte har tillgång till dusch, skrattar hon.

Ett minne som får mig att fatta vad det handlar om är när hon berättar att hon sent på kvällen hade hängt tvätt. På morgonen efter så skulle hon åka vidare men tvätten var inte torr. Så hon stannade, hon hade ju ingen brådska. Jag tror att vi skulle behöva ha det lite mer så här hemma också.

Har du något tips till dem som blir sugen att testa på det här livet?

— Börja i liten skala och se om det är något för dig, du märker ganska snabbt om det funkar för dig eller inte. Testa att bo i din bil, säger Maja.

Många olika kulturer har hon tagit del av och man undrar hur omställningen var att komma ”hem”?

— Det som förvånade mig mest var att det bara är i Sverige som alla affärer ska ha öppet hela tiden. I andra länder finns ett annat tempo där de vilar siesta mitt på dagen och har stängt på helgerna. Vi kanske skulle lära oss lite av det, att komma ner i tempo, säger Maja.

Finns det något bästa med resan?

— Det är alla människor som vi har träffat, avslutar Maja.

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:
    Annons
    Annons
    Annons