”Äntligen har vi inlett en dialog”

Dela:

I slutet av sommaren gick några av Leksands kommuns campingar ut och ställde krav på att husvagns- och husbilsekipage skulle förbjudas att långtidsparkera och övernatta vid de allmänna parkeringarna vilka man från campingarnas håll jämställde med kostnadsfria ställplatser. Kritiken skapade många och starka reaktioner och nu har kommunens näringslivsavdelning träffat campingarna för att prata om situationen.

— Det var ett möte som genomfördes i väldigt god ton, säger Leksands kommuns näringslivschef Per Strid.

Något förbud är dock inte aktuellt säger Strid.

— Nej, vi vill vara försiktiga med förbud och värna om valfriheten i Leksands kommun. Men våra parkeringar och rastplatser ska heller inte ses som gratis-alternativ. Det nyttjande av parkeringar och rastplatser som campingägarna vittnar om säger oss däremot något både om husbilägarnas intressen och behov, men också om en bristande kunskap och i vissa fall även en nonchalant inställning till regler. Vi vet exempelvis att de gäster som ställer sig på ovan nämnda platser prioriterar närheten till centrum och evenemang. Men vi förstår också att skyltningen inte är tillräckligt reglerande för hur 24-timmarsparkeringarna faktiskt får nyttjas. Begreppet ställplats förpliktigar och kräver en viss typ av service och att jämställa exempelvis 24-timmarsparkeringen vid Kulturhuset med en ställplats är felaktigt.

Per Strid tillsammans med Brita Klingberg, näringslivsutvecklare i Leksands kommun, tror att mycket i debatten som blossat upp beror på att husbilsägarna har andra intressen och behov än den traditionella camparen.

— Antalet husbilar har ökat markant de senaste åren och den här sommaren tror jag vi har sett ännu fler med tanke på att utlandsresorna inte varit att föredra. Trycket har varit större och således även synligare. Med det sagt har vi ändå förståelse för att när man som campingägare en sommar som denna ser ekipage som inte väljer att åka in på en camping tycker det sticker ögonen, säger Brita Klingberg och fortsätter.

— Med ett ökat antal husbilar behöver vi titta mer på hur vi bemöter den här gruppen av människor. De har helt andra premisser och har valt en husbil på grund av friheten den ger. Där tycker jag att vi hade ett gott samförstånd, att vi tillsammans med campingarna står nya inför det här tillsammans.

Samtliga campingar var inbjudna till mötet med kommunen men där enbart Leksand Resort och Västanvikbadets Camping fanns fysiskt närvarande. Övriga campingar har dock delgetts vad som diskuterades och vad man kom fram till. Anders Östling, vd Leksand Resort, deltog i mötet med kommunen och håller tills viss del med om att debatten kan bero på okunskapen.

— Ja, dock bedöms campingen totalt i Sverige i år minskat med 20-25 procent. Vissa ställen har haft tapp upp mot 50% av beläggningsvolymen vilket gör det svårt att bedöma om husbilsbesökarna utanför campinganläggningarna ökat eller minskat, säger Östling.

Både Östling och Odet van Zonneveld som driver Västanvikbadets Camping är positiva till att en tät dialog nu inletts med kommunen.

— Ja, äntligen har vi inlett en dialog och steg för steg bör vi komma fram till en lösning. Det var bra att både vi och kommunen fick berätta sin syn, säger van Zonneveld.

Förra veckans möte ska inte bli någon engångsföreteelse. En löpande dialog mellan campingarna och kommunen ska finnas för att skapa bättre förståelse för varandra och de olika intressen som finns men också för att diskutera olika utvecklingsfrågor. Tidigt nästa vår är planen att kommunen ska träffa samtliga boendeanläggningar i kommunen för att se över eventuella kommande stora evenemang och hur samtliga boendeanläggningar kan involveras i detta.

Odet van Zonneveld säger att hon förstår helt och hållet att kommunens näringsavdelning har väldigt mycket på sitt bord just nu och att de inte enbart kan fokusera på campingarna och deras frågor.

— Förhoppningsvis kan vi ändå fortsätta vår dialog tidigare än framåt våren. Risken med att inte diskuterat eller förberett mer innan dess är att nästa säsong redan börjat och för vår del hade det varit skönt att ha allt på plats innan den första gästen besöker oss och att vi har lite längre tid för förberedelser.

Att campingarna inte får något bifall på deras krav kring parkeringarna är något man får respektera menar Anders Östling.

— Vid mötet med kommunen så beskrev de det regelverk och den inställning som kommunen har i frågan idag, något vi får respektera, men där det också säkert finns möjlighet till gemensam utveckling framöver.

En gemensam utveckling är något även kommunen förespråkar och öppnar för. Per Strid och Brita Klingberg berättar att man från kommunens sida gärna ser att campingarna vill satsa på en eller flera  ”riktiga” ställplatser och att man från kommunen vill vara behjälpliga för att ro en sådan lösning i hamn.

— Vi ser att det finns behov av riktiga ställplatser i Leksand vilket vi som privata aktörer garanterat kommer kunna lösa, säger Anders Östling som får medhåll av Odet van Zonneveld.

—Det skulle vara helt perfekt att få till ett samarbete mellan oss campingar i att få till en riktig ställplats. Det är dock något vi kommer behöva diskutera ytterligare.

I den tidigare intervjun vittnade campingarna om att vissa av de ekipage som står parkerade inte sköter sig och att exempelvis nedskräpning förekommer. Strid och Klingberg är medvetna om att den informationen stämmer till viss del men berättar att Gata/Park som ansvarar för renhållningen vid parkeringar och rastplatser endast rapporterat ett fåtal fall av nedskräpning och att man istället berömmer ekipagen.

— Det finns regler för vad som gäller när du parkerar och ställer dig vid en rastplats som alla inte följer. Majoriteten är väldigt noggranna med att följa reglerna och uppträda på ett korrekt och riktigt sätt men precis som i övriga samhället finns det även husbilsägare som inte sköter sig. Att inte kunna ställa ut en stol när man har parkerat vid Kulturhuset kan kännas som en liten detalj men reglerna säger att då är det camping. Det är tillåtet att förtära en tillfällig fika men inte att ”bosätta sig” genom att ställa ut stolar och bord, säger Klingberg.

— Med det sagt kommer vi behöva se över hur vi bemöter husbilarna. Från kommunens sida ska vi bli tydligare med vad som gäller med hjälp av tydligare skyltning och hänvisningar. Skulle vi dessutom få till oss information som rör säkerheten vid de olika platserna kommer vi definitivt inför ytterligare åtgärder. I grunden vill vi ha så många besökare som möjligt till Leksand och alla ska känna sig välkomna under ordnade former.

Strid och Klingberg berättar att man dessutom har planer på att involvera kommunens föreningsliv när det kommer till att erbjuda tillfälliga campingplatser i samband med större evenemang.

— Det största vi har är midsommar och kanske det mest iögonfallande exemplet när den här situationen inte har fungerat som den ska. Där ska vi organisera oss på ett smartare sätt eftersom det är många aktiviteter som sker och ska samsas under den helgen. Vi har egentligen bara sett midsommarhelgen ur ett kulturellt perspektiv med majstångsresningen i Gropen, men midsommar är flera dagar med många människor som besöker oss hela helgen. Då ska vi se till att organisera oss på ett mycket bättre sätt vilket kommer leda till ett ännu bättre värdskap.

— Vi ser inte att någon av campingarna arrenderar mark i syfte att bedriva camping inne i centrala Leksand. Vi ser hellre att vi gör det möjligt för en eller flera föreningar att kunna tjäna lite pengar och ge tillbaka ett positivt värdskap under de stora evenemangen som till exempel midsommar, säger Per Strid.

Efter mötet är upplevelsen att förståelsen ökat.

— Så är det. Nu har vi träffats en första gång, även om alla campingar inte kunde närvara vid första mötet, och öppnat upp dialogen för en gemensam utveckling där målsättningen är att fortsätta leverera en bra upplevelse för de som besöker Leksand, oavsett om det är vi som privat aktör eller kommunen, avslutar Anders Östling.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla