Lena Ryen-Laxton, Jovica Marceta och Tobias Ingels.

Japan i fokus vid Leksands kulturhus

Dela:

Just nu och fram till och med april månad ut pågår en mängd olika utställningar och aktiviteter i Leksands kulturhus. Allt med koppling till Japan.

”Så långt bort och så nära” är det övergripande namnet på de tre huvudutställningar som har fördelats upp i februari, mars och april där det just nu är den moderna samtidskonsten som visas upp genom tre olika filmkonstnärer. Utställningsgeneral är Tobias Ingels från Film i Dalarna.

De olika konstnärerna vars rörliga verk visas upp är Hikaru Fujii, Mako Idemitsu och Takayuki Yamamoto.

— Hikaru Fujii är en prisbelönt filmkonstnär som faktiskt kort efter att han tackat ja till oss här i Leksand tilldelades ”Nissan Award” med ett av sina verk, berättar Tobias Ingels.

Hikaru Fujii.

Det är dock inte den prisvinnande filmen som visas i Kulturhuset utan istället en video vid namn ”3.11 Art documentation”. Filmen i sig är inte ett uttalat konstverk utan en utgångspunkt där tittarna får följa arbetet med att återställa staden Minami Sanriku som nästintill blev helt förstörd av tsunamin och jordbävningen den 11:e mars 2011.

— Filmen visar kulturarbetare och själva arbetets roll. Är det verkligen kultur som behövs direkt efter en katastrof? Det är frågeställningen som Fuji utgår ifrån, berättar Ingels.

Mako Idemitsus verk belyser och ifrågasätter könsrollerna medan Takayuki Yamamoto jobbar med barn som ställs inför olika uppgifter där filmerna dokumenterar tillvägagångssättet samt belyser reaktionerna. Tobias Ingels beskriver en av filmerna.

— Barnen får här till uppgift att skriva och framföra låttexter om vilket jobb de olika djuren på ett zoo har. Melodin kommer från en rysk melodi och från början får barnen tydliga ramar att hålla sig inom, men ju längre tiden går låter Yamamoto barnen ta över mer och mer.

Nästa steg i utställningsserien inleds i slutet av mars där Keiko Yahata Larsson och Gunilla Ericsson ställer ut ”Två kvinnors livshistorier”. Både Gunilla och Keiko är födda i Japan men bor just nu i Dalarna. Sist ut är ”Körsbär!”, en utställning av vävda kläder och bruksföremål, en del vävda med SAORI-teknik, skapade av nio olika konsthantverkare från Vävnätet Dalarna.

Japanskt te och svenska bullar = Japanfika

Jovica Marceta, kultursekreterare i Leksands kommun, vill dock lyfta fram en annan av de olika händelserna vid kulturhuset de kommande månaderna.

— Ja, vi kommer ju även ha japanfika! Olika gäster besöker oss varje gång där vi serverar japanskt te och svenska bullar. Helt perfekt, säger Marceta.

I år firar Sverige och Japan 150 år av diplomatiska relationer och hela syftet med programmet är att lyfta fram de relationer som finns idag men också att stimulera till nya. Lena Ryen-Laxton, internationell koordinator i Leksands kommun, nöjer sig dock inte med den fina relation som finns idag.

— Vi vill självklart att Leksand skall bli bäst med sin relation och kontakt med Japan!, avslutar Lena Ryen-Laxton.

HÄR hittar du programmet i sin helhet.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla