
Bytte Dalhalla mot Gropen – nu gör P-Floyd årets enda spelning i Leksand
Nu är det premiär för P-Floyd det svenska hyllningsbandet till Pink Floyd att inta Leksand och Gropen. Grundaren, gitarristen och dalkarlen Jan Stumsner berättar om konserten, Floydianer och så passar vi på och tar vi pulsen på hans kunskap i dalmål.
Solen gassar på staketet runt Gropen. Under lördagskvällen är det premiär för en lång spelning med bandet som många förknippar med Dalhalla och Skog – tiomanna bandet P-Floyd. Jan Stumsner berättar att efter många år på Dalhalla har man nu tagit en paus från den scenen. Den här sommaren valde man istället att arrangera sin enda spelning i hjärtat av Dalarna, Leksands Gropen.
Jan berättar om begreppet Floydianer, och att det var något som han myntade i en tv-intervju på 90-talet, sedan dess har det bitit sig fast och även spridits utanför Sveriges gränser, säger han och ler. Liksom bandmedlemmarna har många av dessa Floydianer hunnit bli äldre, tälten har bytts ut till bekvämare husbilar.
— Alltså vår publiktopp ligger runt 60-70 åringar.
Redan vid lunchtid på torsdagen började campingen vid Hembygdsgårdarna fyllas på. Jan som arrangerar även Floydiancampingen hälsar glatt på de bekanta konsertbesökarna som anländer.
— Det har blivit ett helt fantastiskt community av Floydianer, de träffas även om vi inte har någon spelning.

Vad kommer publiken få uppleva ikväll?
— Jag råder alla till att lägga undan sina måsten och mobiltelefoner. Tömma sina sinnena så fyller på med musik, glädje och gemenskap.
— En del ser oss bara som ett coverband, jag tror det är lite hate it or love it, faktiskt.
Han berättar vidare att han hört att några riktigt gamla personer på äldreboenden här i Leksand ville gå på konserten, men att de trodde att det var omöjligt att få till.
— Så då skänkte jag tjugo biljetter till äldreomsorgen i Leksand och de blev överlyckliga och de kommer dyka upp här på konserten ikväll!


Efter släktforskning har Jan funnit att släkten har bott runt sjön Siljan sedan tidigt 1700-tal. Bland annat i Leksand, Siljansnäs, Rättvik och Sollerön. Hans farfars far bodde i Stumsnäs och tog således namnet Stumsner, ett namn som nu lever vidare genom Jan och hans familj.
— Jag firade midsommar på den här platsen för femton år sedan och slogs av att den påminner om platsen för den episka 70-tals spelningen med Pink Floyd på amfiteatern Pompeii.
Är det här ett slags avslut för P-Floyd?
— Nej, för fan! Absolut inte. Jag hyr Gropen av Leksands kommun och de hoppas att det här ska bli återkommande.
Dalmålstest: Hur bra koll har Jan?
Med flera generationer av dalkarlar i släkten – hur står det till med Jans dalmålskunskaper? Vi satte honom på prov med några ord ur dialekten.
– Vad roligt! Men det blir nog svårt… men kör på!
Butt
Jans svar: ”Någon som är lite sur och kärv kanske?”
Rätt svar: Skål, bytta.
Kripp
Jans svar: ”Åh, det har jag hört… betyder det rask?”
Rätt svar: Småbarn.
Tjåla
Jans svar: ”Snacka.”
Rätt svar: Prata.
Mölumma
Jans svar: ”Träningsvärk efter vedhuggning!” (skrattar)
Rätt svar: Humla.
Bamsa
Jans svar: ”Något man gör med frun, eller?”
Rätt svar: Vifta med armarna.
Köna
Jans svar: ”Ingen aning, vad svårt det är.”
Rätt svar: Kvinna, tjej.
Myckle
Jans svar: ”Förkläde.”
Rätt svar: Väldigt mycket.
Glutt
Jans svar: ”Småbarn.”
Rätt svar: Lucka, öppning.
Missufingrâ
Jans svar: ”Slarvig.”
Rätt svar: Fumlig.
Resultat: Jan hade två rätt – men full poäng i underhållningsvärde!
Hur många rätt får du?