Med stöd av:
Företagarna
Sven Park med en färdig kratta i ena handen och en trasig back i den andra.

”Fötterna på jorden och huvudet i himlen”

Dela:

I FM Mattssons gamla plastfabrik i Insjön är det full aktivitet inne i maskinhallarna. Några människor syns inte till när vi kliver in, men robotar och maskiner levererar regelbundet ut plastdetaljer som ramlar ned i lådor eller matas ut på ett löpande band för att svalna.

Trots att fabriken varit just en plastfabrik en gång i tiden är det ändå lite konstigt att det nu produceras plast här då lokalerna sedan många år används av bygdens kanske mest kända företag inom ljud och ljus, Park Brothers.

— Ja det är en ovanlig kombination, säger Sven Park, och lägger till att det liksom blev så lite av en slump.

Bröderna Park hyrde tidigare ut en liten del av lokalerna till Per Persson som tillverkade plastdetaljer i sitt eget företag, men så föll det sig så att han ville sälja och då klev Park in istället. Idag jobbar Per som anställd istället.

— Jag är mer säljare än Per och med hans fantastiska tekniska kunnande har det här blivit en bra kombination, säger Sven Park.

Företaget har sedan dess också köpt in ytterligare en plasttillverkare och har siktet på att expandera rejält kommande år.

— Vi vill växa och målet är att tredubbla omsättningen inom fem år.

Plastindustrin i Sverige går just nu väldigt bra. Den är automatiserad till stor del vilket gör att man prismässigt kan konkurrera med Indien och Kina om kunder som finns i Sverige. Transportkostnaderna blir lägre samtidigt som många kunder nu tar hänsyn till miljö och hållbarhet vilket gynnar de svenska företagen.

Sven packar ned plastdetaljer som ska till 3M i Gagnef.

Plast i all ära, men det är inte plasttillverkningen som gjort bröderna Park kända i bygden utan deras framgångsrika och långvariga arbete med att ljudsätta konserter och andra arrangemang.

— Ja vi har varit igång sedan 1979 faktiskt då vi köpte in vår första ljudutrustning för att kunna få bättre ljud när vi var ute och sjöng med vår ungdomskör, berättar Sven.

Med tiden växte företaget och 1981 sade Bengt och Sven upp sig från sina jobb och satsade helhjärtat på egna firman Parks Allteknik. På den tiden var det ljud på sommarhalvåret och pianorenoveringar på vinterhalvåret. Genombrottet kom när Park Brothers fick uppdraget att jobba med Musik vid Siljan som man fortsatt att jobba med ända sedan dess.

Just långsiktiga samarbeten verkar vara signifikant för företaget. Sedan några år jobbar man med att producera invigningen av Vasaloppsveckan och högtidsfesten och i Dalhalla är Park Brothers nära nog att räkna som inventarier.

— Ja vi har varit med sedan Dalhalla bara var en grusgrop och har nu satt upp ljud och ljus där varje sommar sedan 1993.

Under åren har Park Brothers blivit en viktig partner för arrangörer runt om i Dalarna. Att man fått uppdrag av Skid-VM i Falun, Vasaloppet och Dalhalla beror enligt Sven på att man alltid varit duktiga på att leverera.

De som sett bröderna i aktion vid midsommarfirandet i Leksand eller på andra håll kan ha lagt märke till att de verkar så lugna trots att de har stort ansvar för att arrangemangen ska bli bra. Lång erfarenhet och back up-lösningar är förklaringen till det säger Sven, men riktigt allt har inte gått som det var planerat.

— Idag kan jag skratta åt det och det gjorde vi väl direkt efteråt också, men när jag skulle ratta ljudet på invigningen av Femdagars i Norrköping hände något som är hemskt för en ljudtekniker. Plötsligt blev det helt tyst i ljudanläggningen och 20 000 personer vände sig mot mig. Jag letade efter felet och var helt rådvill. Jag kunde inte komma på vad som kunde gått fel, men så fick jag tillslut se att huvudströmbrytaren var avslagen. Det visade sig att min femårige son tyckte det var kul att trycka på knapparna och hade slagit av strömmen.

Fakta

Omsättning: 12 miljoner kr.
Antal anställda: 9 + säsongsanställda.
Grundades: 1979
Plats: Insjön

Vårt samtal avbryts då och då av att någon maskin fått stopp eller behöver pysslas om lite grand, men snart är de igång igen. Här tillverkas detaljer främst åt 3M i Gagnef, som faktiskt har sitt lager i samma hus och för Clas Ohlson sköter företaget renoveringen av trasiga varu-backar.

— Vi tar emot alla trasiga backar och ofta blir det så att vi av två trasiga backar kan skapa en hel. Spillet maler vi ned, gör plastkrattor av och säljer tillbaka till Clas Ohlson. Bra miljötänk, tycker jag.

Vad driver dig?

— Jag har alltid varit väldigt nyfiken och envis och så tycker jag att det är riktigt kul att jobba så det är väl det som dragit mig framåt, säger Sven, som också tycker att det är viktigt att kunna vara med och skapa jobb åt andra.

Hans fru Pia, som även hon jobbar i företaget, bryter in.

— Han tycker allt är så vansinnigt roligt. Det här borde kunna gå, det borde gå att lyckas med det här, det där med utmaningen är hans grej och drivkraft, säger Pia Park.

Sven och Pia Park framför ingången till Park Brothers i Insjön.

Vad är nycken till er framgång?

— Ja men det är nog den här nyfikenheten på utmaningar och så är det nog även min envishet.

— Jag var yngst av fyra bröder så det gällde att ta för sig och inte ge sig. Jag var otroligt envis som barn och är väl det fortfarande.

Har envisheten alltid varit en tillgång?

— Nej det har det inte. Vi har ju gjort en del ekonomiskt dumma saker också. En period drev vi bussbolag och åkeri och trots att det var tydligt att det inte funkade ekonomiskt så var jag envis och skulle bara lyckas. Tillslut fick vi lägga ned och ta en rejäl förlust.

— Samtidigt tror jag att envisheten och tron på att man kan lyckas med saker som verkar svåra är det som gjort att vi är där vi är idag och som ska ta oss framåt.

Sven Park är inte bara företagare utan också ordförande i Insjöns Frikyrkoförsamling och när jag ber honom beskriva sig själv som person lyfter han fram några ord som Bo Ekman sade om honom i en radiointervju en gång.

— Han har båda fötterna på jorden och huvudet i himlen.

Thorbjörn Carlsson
Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@siljannews.se
    Dela: