Siljan News logo
Annons
Dalatrafik ligger i botten när det gäller kundnöjdhet. Det kan vara problematiskt att byta buss i Mora, berättar en resenär. Foto: Christoffer Landgren.

”Det är värdelös kundtjänst”

Transdev får svidande kritik från chaufförer och trafikledare. Dalatrafiks resenärer är inte heller nöjda. De placerar Dalatrafik i botten i kundnöjdhet, där man legat i flera år. Siljan News har haft kontakt med en av alla resenärer som åker med Dalatrafik och denne är inte nöjd med servicen.

— Dalatrafik har värdelös kundtjänst, trafikledning som läggs ut på resenärerna att sköta för att anslutande bussar ska vänta vid förseningar och orättvist prissystem samt luddig information till resenärer vid försenade och inställda turer.

Den hårda kritiken ger en resenär boende i Älvdalen som brukar åka till Mora och sedan vidare mot Falun.

— Jag byter ofta buss på Mora resecentrum. Särskilt en avgång därifrån verkar inte fungera, varken för chaufförer eller resenärer, linje 397 mot Älvdalen klockan 15.50. Den är för det mesta försenad redan när den inkommer och ibland kommer den inte alls, berättar den här personen.

Annons
Mora resecentrum. Foto: Christoffer Landgren.

Förseningar är ändå inte det som är mest störande.

— Det som förvånar oss frekventa resenärer är att chaufförsbytet sker där och det utan att det finns tid för det.

När den försenade bussen väl kommer in, då blir det bråttom att komma iväg. Det blir av naturliga skäl ett stresspåslag för såväl chaufför som resenärer.

— Den chaufför som ska köra bussen därifrån står också på resecentrum och väntar, hoppar in i bussen och ska fixa chaufförsbytet med inställningar med mera i bussen och prata med kollegan innan resenärerna släpps på.

— Det finns ingen tid för detta, bussen är ju försenad redan när den kommer in till resecentrum, konstaterar den vi haft kontakt med.

I en artikel vi hade under torsdagen berättade flera förare och en trafikledare om den dåliga arbetsmiljön som finns hos Transdev, transportföretaget som kör kollektivtrafiken med uppdrag från Dalatrafik.

—  En del chaufförer verkar stressade och griniga. Det förstår man. Men hur arbetsgivaren kan ha så dålig organisation för chaufförsbyten är svårare att begripa, menar resenären.

Denne jämför bytena från en förare till en annan på Dalatrafiks bussar med – ishockey.

— Flygande byten som på hockey. Hockeyspelare har ju all sin utrustning med sig när de kastar sig in i spelet.

Det är inte det enda i sin kritik mot Dalatrafik, enligt den i Älvdalen boende flitiga resenären.

— Det är mycket annat som inte fungerar. Det är värdelös kundtjänst, trafikledning som läggs ut på resenärerna att sköta för att anslutande bussar ska vänta vid förseningar och orättvist prissystem samt luddig information till resenärer vid försenade och inställda turer, räknar denne upp.

Buss på Mora resecentrum. Foto: Christoffer Landgren.

När det gäller prissystem tycker pendlaren att det är orättvist att det mellan Älvdalen och Mora krävs ett länskort.

— Men mellan Orsa och Mora räcker det med kommunkort, i alla fall var det så tidigare.

Något som är irriterande är att bussen absolut inte kan stanna för att göra avstigningen smidigare. Det trots att möjligheten finns rent logistiskt, enligt resenären.

— Trafikledningen övervakar chaufförerna. En chaufför berättade för mig att om de stannar på en hållplats som inte finns med på rutten hör trafikledningen av sig till chauffören som då måste ha en bra förklaring.

— Därför törs inte chaufförer stanna på någon extra hållplats även om det finns tid för det och saknas andra resenärer på bussen. Vissa linjer åker ju förbi hållplatser, så man får gå några kilometer åt samma håll som bussen kör.

Resenären arbetspendlar från Älvdalen, åker buss varje dag och konstaterar att problemen är ständigt återkommande.

— Det allra jobbigaste som resenär är att vara tvungen att bevaka hur bussen ligger till tidsmässigt och ringa kundtjänst för att de ska kontakta anslutande buss vid förseningar. Vissa turer har ju byten som det är meningen att man ska hinna med, till exempel resa från Älvdalen till Falun.

Att få tag i någon på kundtjänst är inte det lättaste.

— Det är lång svarstid på kundtjänst så man måste ringa långt innan och jag byter buss varje dag i Mora. Jag har föreslagit trafikledningen att de ska sköta det här istället för att lägga ut det på resenärerna, men det går inte säger de. De har ingen koll på bussarna säger de.

Annons

Det här är en vardag som en av Dalatrafiks kunder i Älvdalen upplever det. Det var en hel del kritik, som synes, men det finns även en positiv sida hos Dalatrafik.

— När man begär förseningsersättning, så fungerar det bra.

— De kan de kolla på minuten när bussen kommit till hållplatsen så de verkar ha koll, konstaterar resenären med viss ironi.

I onsdags kom det i brevlådan en kundundersökning till den här resenären gällande kollektivtrafiken.

— Jag har inte svarat på den än…

Man kan väl ana att det inte kommer att ges några högre betyg från den här Älvdalsbon, förutom då när det gäller förseningsersättningen.

Och när det gäller Svensk Kollektivtraifks Kollektivtrafikbarometer för 2022 så är det fler som är missnöjda med Dalatrafik. Kollektivtrafiken i Dalarna har legat i botten i många år.

I den senaste undersökningen är det bara region Gotland (38 procent) som har sämre kundnöjdhet. På Delad näst sista plats ligger Region Dalarna med 56 procent.

Men det ska bli bättre, lovas det från de styrandes håll. ”Dalatrafik växlar upp” är ett förbättringsarbete som lanseras under 2023.

— Majoriteten av de som reser med Dalatrafik är nöjda, men vi kan bli bättre. Självklart tar vi siffrorna på största allvar och planerar åtgärder. Vi står inför fler utmaningar och ”Dalatrafik växlar upp” blir ett gemensamt krafttag för att skapa förutsättningar för bättre punktlighet och framkomlighet, säger Erland Grundberg, förvaltningschef på kollektivtrafikförvaltningen i Region Dalarna, till bussmagasinet.se.

Fotnot. En av Dalatrafiks chaufförer hörde av sig fredag förmiddag och förklarade varför man inte kan ta kontakt anslutande bussar vid eventuell försening:

— När vi kör bussarna har vi ett radiosystem som heter Rakel och med detta kan man meddela till centralen om man blir sen eller har passagerare som ska med andra bussar etc. Man ska kunna komma i kontakt med bussarna i närområdet direkt, men på grund av att till exempel Malung ligger på en annan frekvens än Mora/Orsa-bussarna kan vi inte komma i direktkontakt.

— Även Rättvik och Leksand ligger på en annan frekvens och detta ställer till det en hel del för oss och sedan ska det tilläggas att vi INTE får använda Rakel under färd då detta räknas som handhållen kommunikationsutrustning, oavsett om vi använder mic/luren eller trycker in knappen för den trådlösa micken. Vi använder nämligen handen för knappen lika väl där, så under färd får vi inte svara på samtal från andra bussar eller trafikledningen etc.

Läs även: